Kínában egyre több a nő a vezetői posztokon

Peking, 2013. március 8., péntek (MTI) – A világon Kínában vannak a legnagyobb arányban nők a vállalatvezetés magas pozícióiban – derült ki egy friss jelentésből, amely szerint ezeknek a posztoknak 51 százalékát töltik be nők – számolt be a nemzetközi nőnapra időzített összeállításában a China Daily című angol nyelvű napilap.

Az arányokban bekövetkezett változás jelentős, mivel az egy évvel korábbi felmérés alkalmával mindössze 25 százalékban képviseltették magukat a felső szintű menedzsmentben a nők. A világátlag jelenleg 21 százalék.

A Grant Thornton nemzetközi könyvelő cég által készített felmérés szerint Kínában a HR-igazgatók 81 százaléka, míg a pénzügyi vezérigazgató-helyetteseknek a 61 százaléka nő. A kutatók megállapították, ezek azok a posztok, ahol különösen szükség van a részletekbe menő ellenőrzés képességére, valamint a kommunikációs készségre.

A 200 kínai vállalatot vizsgáló tanulmányból az is kiderült, hogy az igazgatótanácsi tagságból a nők 21 százalékban részesednek; a globális átlag 19 százalék. A vezérigazgatók közül minden negyedik nő, ami jelentős emelkedés 2012-höz képest, amikor 9 százaléknyian töltötték be ezt a pozíciót.

A felmérés ugyanakkor megállapította, hogy Kínában több ágazatban még mindig nem indulnak egyenlő eséllyel a nők a férfiakkal. Egyesek szerint a kvóták meghatározása javíthatna a helyzeten, míg más szakemberek úgy vélik, a nők karrierjének módszeres egyengetése sokkal célravezetőbb lenne.

A világban a vezető beosztások 24 százalékát töltik be nők, tavaly ez az arány 21, míg 2011-ben 20 százalék volt – teszi hozzá elemzésében a Grant Thornton.

– MTI –