KIM Szalon – Madárfotókból nyílt kiállítás a minisztériumban

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) – Harmadik alkalommal nyílt kiállítás fiatal művészek alkotásaiból a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM); a KIM Szalon keretében keddtől Kis Dávid, Nehézy László, Palcsek István és Somogyi Márk madárfotóit tekinthetik meg a minisztérium épületében megfordulók.

 

Az első KIM Szalon 2010 decemberében nyílt meg, a tárca akkor a közelgő magyar EU-elnökség kapcsán kívánt bemutatkozási lehetőséget adni fiatal magyar szobrászoknak, festőknek és grafikusoknak – idézte fel a közigazgatási és igazságügyi miniszter a sorozat harmadik tárlatának megnyitóján.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a KIM missziójának tekinti, hogy a fiatal Magyarország minisztériuma legyen, ennek jegyében indult a kezdeményezés is, amelynek már konkrét hozadéka volt: a kiállító fiatal művészek közül választották ki például a tárca szakmai díjainak megalkotóit.

A tárlatot megnyitó Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész szintén úgy vélte, hogy a KIM Szalon fontos nyitásnak számít és segíthet összekötni a fiatal művészeket a hivatal tőlük amúgy idegen világával.

A madarak a Teremtő legszebb és legszárnyalóbb eszméit testesítik meg – jegyezte meg a korábban több évig állatkerti gondozóként is dolgozó festőművész, hozzátéve: nem véletlen, hogy a legtöbb vallásban a madár az emberi lélek jelképe, hordozója.

Keddtől az épület folyosóinak, tárgyalóinak falán négy fiatal fotográfus madárfotói kaptak helyet; a KIM munkatársai, illetve a minisztériumba érkező vendégek többek között gyurgyalagok, tengelicek, szalakóták, vörös vércsék és kócsagok képeit láthatják az év végéig. Kis Dávid, Nehézy László, Palcsek István és Somogyi Márk a kiállításon megtekinthető 47 alkotást térítésmentesen bocsátotta a KIM rendelkezésére.

 

 

bkö \ bgu \ kpt

 

MTI

Címkék: