KIM: megkezdődött a közszolgálati etikai kódex kidolgozása

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) – Megkezdődött a közszolgálati etikai kódex kidolgozása a kormány által márciusban elfogadott közigazgatási korrupciómegelőzési program részeként, az előkészítésbe OECD-szakértőket is bevon a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) – tájékoztatta a tárca sajtófőosztálya pénteken az MTI-t.

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői csütörtökön, a minisztériumban tartottak szemináriumot az etikai kódexek elkészítéséért és gyakorlatba átültetésért felelős magyar tisztviselőknek – áll a KIM közleményében.

A tájékoztatás szerint a műhelymunka résztvevői hazai és nemzetközi tapasztalatokat összegezve tesznek majd javaslatokat a magyarországi szabályozásra, és a levont tanulságokat beépítik az etikai kódex alapjait tartalmazó zöld könyvbe.

A tárca emlékeztetett arra: a kormány közigazgatási korrupciómegelőzési programjának elfogadásával döntött arról is, hogy a program részeként etikai kódexeket készítenek a közigazgatásban dolgozók képzésére. Ennek célja, hogy erősítse a közigazgatás, az államigazgatás, a kormányzati szervek korrupcióval szembeni ellenállóképességét.

A KIM és az OECD márciusban a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program végrehajtásának támogatásával kapcsolatban kötött együttműködési megállapodást, amely szerint a tárca öt területen, a többi között a korrupció elleni harcról folytat rendszeres szakmai párbeszédet a nemzetközi szervezettel.

 

 

bGD \ bám \ ppd

 

MTI