KIM: a cél a körösszakáli román iskola működésének biztosítása

KIM: a cél a körösszakáli román iskola működésének biztosítása
Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) – Mindent megtesz az illetékes minisztérium a Hajdú-Bihar megyei Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda működéséért – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a körösszakáli iskola működése érdekében háromoldalú egyeztetést kezdeményezett a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

Az egyeztetésen részt vett Latorcai Csaba, tárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Kreszta Traján, az MROÖ elnöke, Samók Gyula (független), Körösszakál polgármestere, és Eszenyi Antal (független), Bedő község polgármestere.

A megbeszélésre azért volt szükség, mert az új nemzetiségi törvény elfogadásával lehetővé vált, hogy az intézményt – a fenntartó települések költségvetési nehézségeire tekintettel – soron kívül is átvehesse fenntartásba az MROÖ, amire a szervezet nyitott.

Az átadás-átvételi egyeztetés azonban az elmúlt hetekben elakadt, mivel a jelenlegi fenntartó települések önkormányzatai ragaszkodnak ahhoz, hogy az MROÖ vállalja át a korábban felgyülemlett adósságaik kiegyenlítését. E nélkül a fenntartó nem hajlandó lezárni az átadás folyamatát.

A közlemény szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálja további jogi intézkedések megtételének lehetőségét a helyi gyermekek nemzetiségi oktatásának további biztosításáért.

MTI

 

Kapcsolódó írások: