Kilopják az ember szemét a tolvajok

Kilopják az ember szemét a tolvajok
„A tanyasi lakosokkal, a falubeliekkel meg a helyi erdészekkel együtt részt veszünk a SZEM-mozgalomban (Szomszédok Egymásért), de sokszor így is túl járnak az eszünkön a fatolvajok” – mondta el a Naplónak Nagy István.

Hajdú-Bihar. „A tanyasi lakosokkal, a falubeliekkel meg a helyi erdészekkel együtt részt veszünk a SZEM-mozgalomban (Szomszédok Egymásért), de sokszor így is túl járnak az eszünkön a fatolvajok” – mondta el a Naplónak Nagy István, aki szerte a megyében több mint kétszáz hektár erdővel rendelkezik.

Megszaporodtak a falopások

Vannak erdői Debrecen-Nagycserén, Halápon, Vámospércsen, Nyíradonyban és Nyíracsádon, birtokain a fafajták közül a bükk, a tölgy, a cseresznye, a cser, a nyár, az akác és a fenyő egyaránt megtalálható. Találkozásunknak az adott alapot, hogy a fűtési szezon közeledtével a falopások is megszaporodnak.

Amatőrök és profik

– Jellemzően kétféle tolvaj létezik; az amatőr kerékpárral, kisbaltával érkezik, és alkalmanként 50-70 kilónyi fát tol haza, a profik viszont pótkocsis traktorral érkeznek, és motoros láncfűrésszel aprítanak. Tőlünk idén Nyíracsádon kétszáz köbméter fát loptak el, Nyírmártonfalván pedig ennél is nagyobb volt a veszteség. Ma már ott tartunk, hogy ha valaki egy-két szál fát kivág, nem is mindig csinálunk belőle ügyet, csak figyelmeztetjük; de ne feledjük, hogy sok kicsi sokra megy. Nekem az egészségem is ráment már arra a sok idegre, amit megeszek velük. Magas vérnyomásra gyógyszert szedek – avatott be a részletekbe a gazda, akinek egyébiránt erdész végzettsége van, tehát nem a levegőbe beszél.

Nem fogadták a feljelentésüket

Nagy István úgy véli, hogy bár a rendőrök többnyire tényleg segítőkészek, ezen a téren is volt már kellemetlen tapasztalata. Említ egy esetet, amikor több erdőtulajdonostól összesen több mint egymillió forint értékű fát loptak el, de a rendőrségen nem fogadták a feljelentésüket addig, amíg a földhivatalban 6.400 forintért a saját területükről kiváltott tulajdoni lapotbe nem mutatták. Ezt az erdőtulajdonosok abszurdnak tartják, és erre mondják, hogy a hatékonyabb rendőri fellépés érdekében a hatályos jogszabályokon is bőven lenne még mit igazítani.

Szeretnék megelőzni

A Nyírerdő Zrt.-nek is évről-évre komoly gondot jelentenek a fatolvajok. Az elkövetők nem válogatnak, a kitermelt faanyagban ugyanolyan kárt okoznak, mint a „lábon álló” erdőben. „A Hajdúhadházi Erdészet területén próbáljuk a megelőzésre helyezni a hangsúlyt; egyrészt a kitermelt fát mihamarabb értékesítjük, másrészt a kritikus területeket őriztetjük. A térséget jól ismerő, továbbfoglalkoztatott közmunkásokból őrszolgálatot szerveztünk” – mondta el a Naplónak Dufla Ferenc erdészeti igazgató. Hozzátette, hogy jó az együttműködésük a polgárőrséggel, a hajdúhadházi rendőrkapitányságon pedig éppen a napokban született megállapodás arról, hogy a következő hónapokban heti rendszerességgel közös ellenőrzéseket tartanak. „Ígéretet kaptunk arra, hogy a rendőrség emelt létszámmal vesz részt ezeken a razziákon, mi pedig a gépjárműveket biztosítjuk. Sajnos, szeptemberben is előfordult, hogy falopás miatt feljelentést kellett tennünk” – utalt a közelmúlt történéseire az erdészeti igazgató.


A gyenge törvények csak ártanak a meglopott tulajdonosoknak

Évente 10-12 millió forint kárt okoznak a fatolvajok Hajdúban és

Csak a tolvajok veszélyeztetik az erdőket?

Tűzifa-vadászat: évi 10-12 milliós a kár – Debrecen és Hajdú-Bihar