Kilenc tanács, hogy télen is szép legyen a bőrünk

Akt.:
Budapest – Kilenc jó tanács, amivel megóvhatjuk bőrünk szépségét.

Köztudott, hogy télen a hideg, a jég, a fűtött helységek kiszárítják a bőrünket, ráadásul a szabadban történő mozgás felboríthatja a nyáron jól funkcionáló bőr egyensúlyát. Íme kilenc jó tanács, amivel megúszhatjuk a téli hónapok viszontagságait és a bőrünk puha, üde, friss és fiatalos marad.

Táplálóbb arckrém

A hideg levegő nedvességtartalma jóval alacsonyabb a meleg levegőénél. Ráadásul a lakásban és a munkahelyen is minimálisra csökken a páratartalom a fűtés miatt. A száraz levegő kivonja a bőr nedvességtartalmát, az arcunk kiszárad, kipirosodik, esetleg hámlani kezd. Ezt megelőzendő ügyeljünk a reggeli és esti arckrémhasználatra, válasszunk táplálóbb készítményeket.

Ajakápolás

Az érzékeny ajkak bőre télen még veszélyeztetettebb, mivel itt a bőr igen vékony, nincsenek faggyúmirigyek, és a szél hatása a nedves felületet fokozottabban károsítja, mint más bőrréteget, ezért használjunk ajakbalzsamot.

Vegyünk fel kesztyűt!

A fentebb említett szárazság a kezünkön talán még hamarabb meglátszik. Ráadásul a gyakori kézmosás még tovább rontja a helyzetet. Hideg időben a kesztyű kötelező viselet a szabadban, reggel és este pedig kenjük be a kezünket valamilyen hidratáló kézkrémmel.

Ügyeljünk a lábainkra!

A bőrbetegségeket és a különböző gombásodást a legjobban úgy előzhetjük meg, ha vízhatlan, de emellett szellőző lábbelit hordunk. Télen a meleg csizmába beleizzadhat a lábunk, ez pedig bőr és körömgombához vezethet. A sarok is kirepedezhet télen, főleg, ha padlófűtéses helységben tartózkodunk.

Ha télen sportolunk…

Ha hosszabb időt töltünk a hideg levegőn a szabadban, akkor a fagyási sérülések és a kiszáradás ellen mindenképpen védekezzünk. Ilyenkor a legjobb szolgálatot a zsíros, magas beltartalmú krémek, vajak teszik.

Fényvédők

Sokan nem is sejtik, hogy a hó és jég szikrázó fehér színe komolyabb napégéshez vezethet, mint a nyári napsütés. A fehér ugyanis visszaveri a napsugarakat közvetlenül a testfelszínre. Síelésnél, korcsolyázásnál érdemes a szabadon lévő testrészeinket napvédő krémmel bekenni.

Forró fürdő

A kezek és lábak kihűlését leginkább a vérpezsdítő forró fürdőkkel előzhetjük meg, a hatást illóolajokkal tehetjük még kellemesebbé. A forró víz egyébként megnyugtatja a végtagokat, kiegyensúlyozza és felpezsdíti a vérkeringést.

Ápoltság a sapka alatt is

Télen a sapkahordás és a hideg idő hajproblémákat okozhat! Ilyenkor sokkal gyakoribb a korpa megjelenése, a hajhullás és a száraz töredezett haj. Ha korpásodással küzdünk, akkor próbáljunk ki valamilyen Holt-tengeri ásványi sókkal készült terméket, ugyanis ezek bizonyítottan segítenek az irritált, korpás fejbőr helyrehozatalában.

Élvezzük a telet!

A szikrázó téli napsütés nemcsak a bőrt, hanem a szívet is melengeti. Jó idő esetén töltsünk minél több időt a szabadban, így megelőzhető a téli depresszió kialakulása. A jókedv pedig belülről simítja ki a ráncokat, tünteti el a bőrről a rossz­kedv nyomait. A hosszú éjszakákat pedig használjuk ki, aludjunk sokat, ami szintén megfiatalítja és regenerálja a bőrt.

HBN

Címkék: , ,