Helyi közélet

2014.06.03. 12:15

Jegyzet: Ausgang to let

<em>Ha Debrecenbe téved egy idegen nyelvekkel erősen hadilábon álló, ráadásul naiv idegen, hajlamos azt gondolni, hogy a város a to let és for sale elnevezésű termékek központja. Merthogy szinte minden második boltra ez van kiírva</em>.<strong> T. Szűcs József jegyzete</strong>.

Ha Debrecenbe téved egy idegen nyelvekkel erősen hadilábon álló, ráadásul naiv idegen, hajlamos azt gondolni, hogy a város a to let és for sale elnevezésű termékek központja. Merthogy szinte minden második boltra ez van kiírva. T. Szűcs József jegyzete.

Mi több, sok városlakó is ezekkel foglalkozik, mert lakásokon is bőven olvasható az iménti információk valamelyike. Aki pedig még ebből sem értene, annak azt is odaírják, hogy kiadó vagy eladó.

Számomra minden gazdasági elemzésnél többet elárul, ha a különböző vállalkozások vagy magánszemélyek inkább szabadulni igyekeznek üzlethelyiségüktől vagy lakásuktól, mint vásárolni. Persze mindez lehet érzéki csalódás is. Megbújhat mögötte tömeges ingatlanüzlet és még sok minden más. Mi több, természetes, hogy egyes cégek olykor vesznek, másszor eladnak telephelyet. Ám az mindenképpen gyanús, ha most már hosszú évek óta ilyen feliratok uralják a városképet, (persze nemcsak Debrecenben). Mert azt jelzik, hogy az általános pezsgés, a prosperitás fokmérőjeként is értékelhető tömeges kereslet még várat magára. Bár az is elképzelhető, hogy túl nagyra sikerült a gazdaság jelenlegi nagyságához képes a kabát. Túl sok irodaház épült az országban a valódi igényekhez képest.

Persze az is lehet, hogy az idézett feliratok semmit különösebbre nem utalnak önmagunkon túlmenően. Én például saját szememmel láttam (Nyugat-)Németországban egy békebeli panorámás Ikarus ablakából a nyolcvanas évek elején egy éjszakai utazás során, (már amikor, amikor bóbiskolásomból felriadtam), hogy a közúti táblák felirata szerint az autópálya mentén minden falut Ausgangnak hívnak.

De ettől még a német gazdaság azóta is az Autobahnon robog. Még ha közben néha lassítania is kell a tengernyi Ausgang valamelyikénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában