Kilenc dolog a lakásvásárlásról

Nem kell azonnal mindent kijavítani, érdemes egyszerre egy dologra koncentrálni
Nem kell azonnal mindent kijavítani, érdemes egyszerre egy dologra koncentrálni - © Fotó: Archív
Debrecen – Mielőtt megvesszük első lakásunkat, fontos figyelembe vennünk néhány szempontot.

A huszonéves Y generáció tagjai híresek arról, hogy nehezen kezdenek önálló életet, minél későbbre halogatják. A lakásvásárlás nem kis dolog, az első otthon meghatározó szerepet játszik az életünkben. Egy amerikai friss tanulmány szerint, a háztartásvezetők száma 2,7 millióval többnek kellene lennie a következő évtizedre. Mielőtt házat veszünk, fontos figyelembe vennünk a következőket.

Profi ingatlanügynök

Érdemes felvenni egy képzett szakembert, ha a lakásvásárlással szemezgetünk. Sokan nem pártolják a szakmabelieket, mások ezen próbálnak spórolni egy keveset. Ugyanakkor, hosszútávon megéri befektetni.

Könnyű megtéveszteni azokat, akik először lépnek az ingatlanpiacra. Nem csak háznézésről van szó, sok pénz forog kockán és olykor alkudozni is tudni kell. Egy képzett ingatlanügynök valóban a segítségünkre lehet ilyen esetekben, és később hálásak leszünk érte.

A pénztárca kapacitása

Az első dolog, amit el kell döntenünk, hogy mennyi az az összeg, amit a lakásra szánunk. Ehhez reálisan kell látnunk a rendelkezésünkre álló pénzt. Előfordulhat, hogy lemaradunk a legjobb ajánlatról, ha a számadatok ismerete nélkül kezdünk nézelődésbe, vagy ami még rosszabb, beleszeretünk egy lakásba, amit nem engedhetünk meg magunknak. A költségvetés kiszámítása rendkívül nagy segítség abban, hogy csak olyan házak közül válogassunk, amire van elég pénzünk.

Kívánságlisták

Készítsünk egy listát, amin szerepelnek az álomlakás jellemzői. Ez megkönnyíti a válogatás folyamatát. Valószínűleg nem találjuk meg azt az otthont, ami minden szempontnak megfelel, de a nagy része lehetséges. Állítsunk fel egy fontossági sorrendet, így az ingatlanügynöknek is megkönnyítjük a dolgát. Célszerű két listával dolgoznunk, az elsőn szerepeljenek a legszükségesebbek, mint például a hálószobák és fürdőszobák száma. A másodikon a kevésbé lényeges dolgok, amik csak a személyes jólétünket szolgálják. Koncentráljunk az első listára, a másodikat tekintsük további extra előnyöknek.

A hely

A listánk élén szerepel az álomotthon helye, hiszen ez az egyetlen faktor, ami nem változtatható.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

Mielőtt leadnánk a voksunkat, számoljuk ki, hogy mennyi időbe telik eljutni a buszmegállóba, iskolába, munkába. Ne felejtkezzünk el az éjszakai körülményekről sem az utcában. Jó ötlet lehet kiválasztani néhány környéket, ahová szívesen beköltözne a család, így az ingatlanügynök ezeken a helyeken keresgél.

Részletek

Ne aggódjunk a kis dolgokon. Lakásvásárláskor rengeteg házat meg kell néznünk rövid idő alatt, és sokszor nehéz elválasztani egyiket a másiktól. Előfordul, hogy az apró részletekre koncentrálnak a tapasztalatlan háznézők. Például a tapéta az ebédlőben, vagy a csempe színe a fürdőszobában. Az efféle apróságok akadályozhatnak hosszú távon, ha miattuk nem tudunk dönteni. Ilyenkor lépjünk hátra és próbáljuk a nagyobb képet nézni. Ép a ház szerkezete? Sok átalakításra van szükség beköltözés előtt? Amíg ezek rendben vannak, nincs ok az aggodalomra. A falat később is át lehet festeni.

A legjobb ajánlat

Az ingatlanpiac az a terület, ahol mindig lehet alkudni. Csalódás érheti a tapasztalatlanokat, akik először néznek házat, és alacsonyabb költségvetésből dolgoznak. Amikor ajánlatot teszünk egy otthonra, próbáljunk reális árat mondani, amivel nem sértjük meg az előző tulajdonosokat. Mi a reális ár? Csak fordítsuk meg a szituációt gondolatban. Annyi, amennyit mi is kérnénk érte. A döntésben az is segíthet, ha jól megnézzük a terepet. Mennyire tetszik a hely? Ha megfelelő, de nem tökéletes, meg lehet próbálni szemtelenül alkudozni.

Egyezségek

A szerződés aláírásakor minden döntést újratárgyalunk. Olyan kérdésekre kapunk választ, hogy például kik fizetnek a javításokért – az előző tulajok, vagy az újak –, ­milyen bútorok maradnak a lakásban, miután kiköltöztek, stb. Tartsuk szem előtt, hogy olyan üzletről van szó, ami nem csak a saját javunkat szolgálja. A határozottság fontos, ahogy az udvariasság és a tisztelet is. A kompromisszum olykor csodákra képes. Jó tett helyébe jót várj, sosem tudhatod, az eladók hogyan köszönik majd meg, ha egyszer-kétszer nekik adsz igazat.


Illusztráció: AFP Illusztráció: AFP ©

Egyszerre csak egyet

A legnagyobb hiba, amit az új lakástulajdonosok elkövetnek, hogy mindent egyszerre szeretnének. Jól hangzik, minden hibát egy kalap alatt kijavítani, de túl sokat vállalni még mielőtt kipakolnánk, nem túl jó ötlet. Koncentráljunk inkább arra, hogy lakhatóvá varázsoljuk új otthonunkat, fészkeljük be magunkat, majd néhány hónap múlva térjünk vissza a fejlesztésre. A rápihenés talán jobb ötletekkel is megajándékoz. Később is tartsuk magunkat a következőhöz: egyszerre csak egy projekt.

Eladható értékteremtés

Korántsem biztos, hogy az első otthonunk az utolsó is lesz, könnyen lehet, hogy egy új munkahely miatt kell költöznünk, vagy a család egyszerűen csak kinövi a házat. Természetesen fontos, hogy olyan otthont teremtsünk, amit szeretünk, de azt is szem előtt kell tartani, hogy jó áron el tudjuk adni, ha esetleg a későbbiekben szükség lesz rá. Mi számít eladhatónak? Az, amit egy fiatal kereshet első otthonaként. Például boltok, éttermek a környéken, vagy a járda állapota a ház előtt.

Az első otthon megvétele izgalmas, de ugyanakkor idegtépő és ijesztő is lehet. Első lakást csak egyszer veszünk az életben, a fenti lista pedig felkészít arra, ami az ingatlanpiacon vár.

HBN