Kilenc bevált szúnyogriasztó növény

Akt.:
Kilenc bevált szúnyogriasztó növény
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az megvan, amikor arra ébred az ember, hogy ott zúg a fülénél a kis átkozott vérszívó? Ezt, valamint a csípéseket elkerülendő, most bemutatunk néhány olyan növényt, amelynek segítségével vegyszer nélkül védekezhetünk a szúnyogok ellen.

Citromfű
Nem csak, hogy elűzi a szúnyogokat, de kellemes illatával csökkenti a bennünk felgyülemlett stresszt is. Varázsoljunk vele nyugtató aromás fürdőt estére!

Macskamenta
Illatát nem szeretik sem a vérszívók sem a kártevők, így bátran próbálkozhatunk ültetésével, mert a macskamenta azok közé a növények közé tartozik, amelyek még akkor is szépen fejlődnek, ha nem foglalkoznak velük.

Büdöske
Nemcsak a szúnyogokat, hanem más kártevőket is elriaszt, így kihagyhatatlan minden bio konyhakertből.

Levendula
Tegyünk egy cserép levendulát, vagy levendulás zsákot az ablakba, és rögtön hátra arcot vesznek a kéretlen vérszívók. Csokorba is köthetjük vagy buzogányt fűzünk belőle, akkor kevésbé potyog.

Bazsalikom
Nagyanyáink fantasztikus ízét még nem biztos hogy elismerték, de az út mellé ültették, hogy távol tartsa a zavaró vérszívókat.

Fokhagyma
Illata már önmagában is gyógyító hatású, de ha nyersen fogyasztjuk, lehet, hogy nem csak a szúnyogokat tartjuk távol magunktól.

Bojtocska
A Kárpát-medencében egynyári balkon- vagy virágágyi növény, de az ablakba ezután szúnyogűző mivolta miatt is választhatjuk.

Eukaliptusz
Különleges megjelenésű dézsás növény, ideális a teraszra, ahol az estéinket nyugalomban töltenénk.

Teafa
A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, amely jellegzetes friss, kámforos illatú. Ami kellemes nekünk, az taszító a rovaroknak. Párologtatva nem csak a levegőt fertőtleníti, de a nem kívánatos szúnyogokat is távolabb tarthatjuk.

Kamilla
Ha kertünkben egy beteg növény mellé ültetjük, akkor annak állapota szemmel láthatóan javulni kezd. A hasznos rovarokat csalogatja, a vérszívókat távol tartja.