Kilenc bányászt élve hoztak ki egy héttel a kataszrófa után

Élve hoztak a felszínre kilenc bányászt a mentõalakulatok vasárnap abban a kínai bányában, amelyet egy héttel ezelõtt hatalmas mennyiségû víz árasztott el – közölte az állami televízió.

A Sanhszi tartományban található, még építés alatt álló bányában 261 bányász volt, amikor egy használaton kívüli járatból betört a víz múlt vasárnap. Közülük 153 bányász a mélyben rekedt.

A Vangcsialing nevû bánya építését 2007 áprilisában kezdték, de technikai és földtani problémák miatt átadása elhúzódott. A tervek szerint októberben kezdõdne meg a termelés a szénbányában, amelyet a kínai hatóságok “a biztonságosság és hatékonyság elsõ osztályú példájaként” jellemeztek eddig.

A kínai állami tévé egyenes adásban közvetítette a vasárnapi sikeres mentést. Azt lehetett látni, hogy a bányászokat vastag takarókba burkolják, a szemüket pedig bekötik, mivel csaknem 180 órán keresztül voltak a sötétben. A mentõalakulatok egyik vezetõje azt mondta, a mentõk tapasztalatai szerint van remény arra, hogy további bányászokat tudnak kimenteni.

A kínai bányákat tartják a világ legveszélyesebb munkahelyeinek a korszerûtlen berendezések, a biztonsági elõírások gyakori megszegése és a vezetés hanyagsága miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly 2631 bányász vesztette életét bányabalesetekben Kínában.