Kilakoltattak csaknem 70 ezer embert Frankfurtban egy világháborús bomba miatt

Akt.:
Kilakoltattak csaknem 70 ezer embert Frankfurtban egy világháborús bomba miatt
© Fotó: theguardian.com
Berlin – Átmenetileg el kellett hagynia az otthonát csaknem 70 ezer embernek vasárnap a németországi Frankfurtban, mert egy építkezésen rábukkantak egy második világháborús bombára. Kora estére a bombát sikerrel hatástalanították.

A Hessen tartományi nagyvárosban végrehajtott evakuálás volt a legnagyobb szabású akció a világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek hatástalanítására indított németországi műveletek sorában.

Az 1,4 tonna robbanószert tartalmazó brit légiakna miatt másfél kilométer sugarú körben lezárták a környéket, Frankfurt Westend és Nordend nevű részét, a város legsűrűbben lakott területét. Ki kell üríteni két kórházat és több szállodát is. A helyieknek reggel 6 és 8 óra között kellett elhagyniuk a lezárt területet, ezután kezdték meg mindazok elszállítását, akik nem tudtak önállóan távozni.

A legtöbben rokonokhoz, ismerősökhöz mentek, vagy a kirándulást választották. A frankfurti nemzetközi vásár területén kialakított átmeneti szükségszállásokon viszonylag kevesen jelentek meg.

Többen a hatóságok felszólítása ellenére sem akartak távozni, őket rendőrök távolították el a területről. Így a veszélyeztetett övezet kiürítése a vártnál tovább, kora délutánig tartott. A tűzszerészek ezután kezdhették meg a légiakna hatástalanítását, amit kora estére sikerrel el is végeztek, így még vasárnap mindenki visszatérhet otthonába.

A légi felvételek alapján lokalizált, HC 4000 típusú robbanótest az úgynevezett háztömbromboló (blockbuster) szerkezetek családjába tartozik, funkciója az épületek tetőszerkezetének és nyílászáróinak felnyitása, hogy szabaddá tegye az utat a légitámadás második hullámában ledobott gyújtóbombáknak.

Németországban évente nagyjából ötezer második világháborús bombát találnak, és becslések szerint még több százezer lehet a talajban.

– MTI –