Kiképzésen voltak a huszárok

Bemutatót is tartottak a huszárok
Bemutatót is tartottak a huszárok - © Fotó: Magánarchívum
Létavértes, Hosszúpályi – A megyei huszárbandérium lovasai ötödik alkalommal rendezték meg az érmelléki huszárokosító és kiképzést.

A továbbképzést ezúttal is a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület szervezte meg.

A lovasok a létavértesi Álomzugból indulva 15 kilométeres lovasmenettel emlékeztek az első világháború huszárjaira, a hősi halált halt bajtársakra. A lovas egység a Monostorpályi határában lévő tanyáig lovagolt, ahol a huszárok bajtársi találkozón, kiképzésen vettek részt Juhász Imre, egyesületi alelnök, huszár őrmester, vezetésével. A csapat este hangulatos tábortűz mellett emlékezett meg a hajdani huszárok hősiességéről, katonanótákat énekeltek, majd igazi katonai, tábori körülmények között töltötték az éjszakát.

Értékelik a békét

A huszárcsapat másnap reggel érkezett vissza Létavértes határába, a Liget tanyákhoz. Az ott jelenlévő érdeklődők, közöttük a romániai bihardiószegi, hegyközszentimrei és szentjobbi hagyományőrzők, és más vendégek részére, a hajdú-bihari huszárcsapat tagjai lovas bemutatóval kedveskedtek. Ezt követően több szakmai előadás hangzott el, ahol értékelték az elért eredményeket, továbbá feltárták a túra és kiképzés során megtapasztalt lovastudás-hiányosságokat. A finom tábori ebéd után Meleg Vilmos, nagyváradi színművész, szívbemarkoló előadásában emlékezett meg az első világháborúról, a Debreceni 2. Honvéd Huszárezred történeteinek felelevenítésével. A vérzivataros időkre történő emlékezés zárszavában, Csontos János egyesületi elnök kiemelte, hogy az ilyen tragikus múltidézéskor tudjuk csak igazán értékelni azt, hogy ma nem szólnak az ágyúk.

HBN–Szoboszlai Endre0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés