Kiképzésen voltak a huszárok

Bemutatót is tartottak a huszárok
Bemutatót is tartottak a huszárok - © Fotó: Magánarchívum
Létavértes, Hosszúpályi – A megyei huszárbandérium lovasai ötödik alkalommal rendezték meg az érmelléki huszárokosító és kiképzést.

A továbbképzést ezúttal is a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület szervezte meg.

A lovasok a létavértesi Álomzugból indulva 15 kilométeres lovasmenettel emlékeztek az első világháború huszárjaira, a hősi halált halt bajtársakra. A lovas egység a Monostorpályi határában lévő tanyáig lovagolt, ahol a huszárok bajtársi találkozón, kiképzésen vettek részt Juhász Imre, egyesületi alelnök, huszár őrmester, vezetésével. A csapat este hangulatos tábortűz mellett emlékezett meg a hajdani huszárok hősiességéről, katonanótákat énekeltek, majd igazi katonai, tábori körülmények között töltötték az éjszakát.

Értékelik a békét

A huszárcsapat másnap reggel érkezett vissza Létavértes határába, a Liget tanyákhoz. Az ott jelenlévő érdeklődők, közöttük a romániai bihardiószegi, hegyközszentimrei és szentjobbi hagyományőrzők, és más vendégek részére, a hajdú-bihari huszárcsapat tagjai lovas bemutatóval kedveskedtek. Ezt követően több szakmai előadás hangzott el, ahol értékelték az elért eredményeket, továbbá feltárták a túra és kiképzés során megtapasztalt lovastudás-hiányosságokat. A finom tábori ebéd után Meleg Vilmos, nagyváradi színművész, szívbemarkoló előadásában emlékezett meg az első világháborúról, a Debreceni 2. Honvéd Huszárezred történeteinek felelevenítésével. A vérzivataros időkre történő emlékezés zárszavában, Csontos János egyesületi elnök kiemelte, hogy az ilyen tragikus múltidézéskor tudjuk csak igazán értékelni azt, hogy ma nem szólnak az ágyúk.

HBN–Szoboszlai Endre