Kikapcs előtt befizetés

Miskolc – Már a vállalkozások körében is nagy a közüzemi tartozás, sokszor a kikapcsolásig várnak.

A kisnyugdíjasokra és a nagycsaládosokra nem jellemző a nem fizetés, ők az addig nyújtózkodj, míg a takaród ér elvét követik: annyit fűtenek, amennyit ki tudnak fizetni – mondta Győrösi Pál, a Tigáz Zrt. kommunikációs vezetője, mikor arról kérdeztük, valóban gyakori-e mostanában, hogy a jobb módúak trükköznek, azaz kikapcsolás előtt fizetik csak be tartozásukat. Az egyik lap értesülése szerint ugyanis már több tízmilliárd forinttal tartoznak a hazai lakossági, kis- és középvállalati fogyasztók az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatóknak.

A gázszolgáltató szóvivője szerint a vállalkozók azért késlekednek a befizetéssel, mert év eleje van, nincs még árbevételük. Hozzátette: a jellemző az, hogy ezek a fogyasztók, amennyiben a kikapcsolás valóssá válik, azaz a gázszolgáltató alvállalkozója kimegy lekapcsolni őket a rendszerről, azonnal befizetik a tartozásukat. Lobogtatják a befizetett csekket, tehát a pénzük megvan a számlarendezéshez – vélekedett. Hozzátette: a kikapcsolás azonban megtörténik, mert a befizetés átfutási ideje több nap.

De azt, hogy a kikapcsolásig várni a kifizetéssel, új jelenség lenne, cáfolta, ez mindig is jellemző volt – fogalmazott.

A fizetés a lényeg

Áprilistól még nagyobb kintlévőségre számítanak a szolgáltatók, hiszen megszűnik a gázártámogatás. Győrösi Pál azonban elmondta: cége elébe ment ennek a helyzetnek, hiszen korábban négy olyan kedvezmény rendszert vezetett be, amelyekkel segítenek a fogyasztóknak a számlafizetésben. Hozzátette: hiszen nekik nem a lekapcsolás az érdekük, hanem hogy fizetésre motiválják az embereket.

A szóvivő beszélt arról is, hogy a Tigáz teljes kintlévősége 10 milliárd forint, ami az elmúlt években növekedett ugyan, de a fent említett kedvezményeknek köszönhetően nem jelentősen. A fizetési morál Budapesten és Szabolcs megyében a legrosszabb, megyénkben átlagosnak mondható – hangsúlyozta.

Nem nőtt…

Mátrai Lajosné, a Mihő Kft. gazdasági- és értékesítési igazgatóhelyettese azzal kezdte, hogy ők nem ismerik fogyasztóik anyagi helyzetét, így arról sincs információjuk, hogy a nem fizetők jómódúak vagy sem. De – folytatta – a lakossági fogyasztók mellett megkülönböztetnek kis- és nagy közületi ügyfeleket. Hozzátette: de ezen kategóriákban sem tapasztalták, hogy növekedett volna a tartozás. Azt azonban megerősítette, hogy vannak olyan családok, akik átcsúsztatják a számlákat a következő hónapba, ezzel is időt nyerve a kifizetéshez – mondta.

Elmondta azt is, hogy a Mihő a lakossági fogyasztók szempontjából szerencsés helyzetben van, hiszen a válság és a térséget sújtó munkanélküliség ellenére, nem nőtt jelentősen a nem fizetők száma. Ezt ő is annak tudta be, hogy részükről is több intézkedés történt a fizetési terhek enyhítésére.

Az igazgatóhelyettes beszélt arról is, ha valaki bajba kerül, az általában részletfizetési kedvezményt kér, és általában a nyári hónapokban, mikor kevesebb a számla, rendezi is a tartozását.

A cég kintlévősége mintegy 800 millió forint, ami jelentős csökkenés a hat évvel ezelőtti 1 milliárd 300 millióhoz képest – hangsúlyozta.

 Gumibelsőn jött a gáz

A Tigáz Zrt. kommunikációs igazgatója, Győrösi Pál arról is beszélt, hogy évente cégüknek csaknem 4 milliárd forint kárt okoznak a szabálytalan vételezők. Ide általában a szegényebbek tartoznak, ők sokszor balesetveszélyes módon lopják a gázt. A legdurvább eset az volt, mikor ehhez a művelethez egy bicikli gumibelsőt használtak – sorolta.

De nemcsak a rosszabb anyagi körülmények közt élők próbálják megúszni olcsóbban a gázfogyasztást. A kommunikációs vezető elmondta: a kis- és középvállalkozók táborában is akad – például pékségek, autószerelő műhelyek, panziók –, ahol manipulálják a gázórákat. Így a fogyasztásuk annyi lesz, mint egy 50 négyzetméteres lakás esetében – fogalmazott.

Ezeket szúrópróba szerűen ellenőrzik, de sokszor a szomszédok vagy éppen a konkurencia is bejelenti – tudtuk meg. Hozzátette: nem csak rosszindulatból, de a robbanásveszély miatt is szólnak a fogyasztók, ha ilyet tapasztalnak.