Kijöttek a pénzből, de ára volt

Akt.:
Szegi Emma, Kaba polgármestere
Szegi Emma, Kaba polgármestere - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – A feladat alapú finanszírozás kőkemény spórolásra kényszeríti az önkormányzatainkat.

Miközben a települési önkormányzatok már javában az idei költségvetésüket tervezik, a Napló arra volt kíváncsi, hogy a feladat alapú finanszírozás mellett a falvainknak és városainknak sikerült-e legalább nullára kihozniuk a büdzsét. Hiányos költségvetés tervezését ugye a törvény tiltja; erre mondta azt korábban több polgármester, hogy a papír mindent elbír…

Óvatos duhajok

Furtán óvatosan terveztek, egész évben óvatosan „duhajkodtak”, így annak ellenére belefértek a 360 milliós büdzsébe, hogy 62 millió forintjuk a Budacash Brókerházban bennragadt. – Lettünk volna bajban, ha ezt a pénzt a kincstár a falunak nem térítette volna meg, így azonban immár az állam áll sorba a felszámolónál a követelésért – mondta Krucsó Antal (független) polgármester, hozzátéve, csak annyi feladatot vállaltak, amire futotta a kasszából. 2,4 millió forráshiányuk így is keletkezett, de ez elhanyagolható a költségvetés főösszegéhez képest. Fejlesztésre kizárólag a 8 millió forint helyi adóbevételből jutott, ebből foldozgatták a járdákat és a belterületi utakat.

Gáz helyett fával

Bagamérban is meg kellett húzni a nadrágszijat, hogy a pénzüknél legyenek, de ennek megvolt az ára. Mint Orvos Mihály (független) polgármestertől megtudtuk, gáz helyett fával fűtöttek, több középületet napelemmel szereltek fel, a közkonyhára pedig az élelmiszer-alapanyagok egy részét saját maguk termelték meg a Start Munka keretében. – Egy kevés megtakarításunk is keletkezett, amiből a családsegítőnél az államilag finanszírozott 1 státusz mellett további 2 munkatárs foglalkoztatását magunkra vállaltuk. Mivel világosan látható volt, hogy ezen a területen temérdek a feladat, amihez egy ember kevés, a testület úgy döntött, hogy a plusz két fő foglalkoztatását ennek a költségvetésnek el kell bírni. Egyébként idén is hasonló lesz a mozgásterünk – fogalmazott.

Tépén tavaly 400 millió forintból gazdálkodhatott a falu, és ki is jöttek a pénzből. „Helyi adóból 21 millió forint bevételünk származott, ebből tudtunk juttatni plusz forrást azokra a kötelező feladatainkra (például a közvilágításra vagy a temető üzemeltetésére), amelyekre az állami normatíva nem elég. De jutott belőle saját fejlesztésre, rendkívüli önkormányzati segélyekre, vagy a közfoglalkoztatás élénkítésére is” – jelentette ki Balogh András (független) polgármester.

Nyúljanak a zsebbe!

Polgáron is az a probléma, hogy mivel tavaly jelentősen nőtt a település adóerő képessége (értsd: az iparűzési adó révén a helyiadó-bevétel majdnem ötven százalékkal nőtt), az állam erre hivatkozva 51 millió forinttal csökkentette a kötelező feladatokra juttatott normatíva összegét. „A saját adóbevételünk közel 100 millió forintos növekményéből sokkal több belterületi utat, járdát lehetett volna rendbetenni, így viszont azt látják a polgárok, hogy az általuk befizetett adóforintokból a településükön csak minden második forint hasznosul” – mutatott rá a sajátos finanszírozási konstrukció fonákára Tóth József (DK) polgármester. A városvezető azt is abszurdnak nevezte, hogy miközben kultúrára, közművelődésre (a lakosság számához arányítva) 9 millió forint állami normatívát kapnak, miközben a művelődési ház fenntartása, a programok szervezése éves szinten 50 millióba kerül. De áldoznak rá, mert tudják, hogy közösség-megtartó ereje van. – De említhetném az orvosi ügyeletet is, mint kötelezően ellátandó önkormányzati feladatot, amit egy vagy akár több település képtelen saját erőből fenntartani. Ahhoz, hogy működjön a rendszer, évi kilenc millió forintot a település kasszájából kell az állami forintokhoz hozzátenni. Mindig azzal érvelnek, hogy ez OEP-finanszírozás, csakhogy minket hadd ne érdekeljen, hogy pontosan honnan teremtik elő ennek a kötelező feladatnak a fedezetét – érvelt a települési vezető.

– Petneházi Attila –


Mire jut kevesebb?

  • Belterületi utak javítására
  • Járdák karbantartására
  • Vízelvezetők tisztítására
  • A temető üzemeltetésére
  • Önkormányzati segélyekre
  • Középületek állagmegóvására
  • Kultúrára, közművelődésre
  • Saját erő előteremtésére
  • Ösztöndíjakra, elismerésekre
hirdetés