Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütötték el Debrecenben

Akt.:
A Vágóhíd utca
A Vágóhíd utca - © Fotó: Police.hu
Debrecen – Egy nőt ütött el az a gépkocsi, amelynek sofőrje nem biztosított elsőbbséget egy debreceni kijelölt gyalogos-átkelőhelyen.

Egy férfi az általa vezetett személygépkocsival közlekedett november 21-én dél körül Debrecenben, a Vágóhíd utcán a Hajnal utca felől a Galamb utca irányába. A sofőr a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél nem biztosított elsőbbséget az ott áthaladó 24 éves nőnek, akit elütött. Az ütközés következtében a gyalogos a motorháztetőre, majd onnan az úttestre esett és könnyű sérüléseket szenvedett. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Fotó: Police.hu Fotó: Police.hu ©

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a gyalogos-átkelőhelyek környezetében mindenki fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjen!

A megváltozott időjárási viszonyok miatt, amikor a hőmérséklet gyakran 7 fok alá süllyedhet, a biztonságos közlekedés érdekében célszerű a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi a hideg időben nem biztosít megfelelő tapadást.

A gumiabroncsok kopott futófelülete növeli az úgynevezett „vízen futás” jelenségének létrejöttét, a kopott ablaktörlő gumik és rosszul beállított fényszórók a látást, míg az üzemképtelen fényjelző berendezések a láthatóságot csökkentik.

Fotó: Police.hu Fotó: Police.hu ©

A gyalogosoknak fokozott körültekintéssel kell az úttestre lépni hiszen az esőtől, az útra hullott falevelektől, a reggeli harmattól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet. Célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt biztonságosabb világosabb öltözetet viselni. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –