Kihúzták a gyufát…

A sárándi polgármesteri hivatal.
A sárándi polgármesteri hivatal. - © Fotó: Derencsényi István
El nem tudom képzelni, hogy az önkormányzatok (ráadásul mind a 3 ezer 200) milyen rossz fát tehettek a tűzre, amiért az államnál kihúzták a gyufát, de az biztos, hogy „büntibe kerültek”. Petneházi Attila írása.

Ha csak az utóbbi hónapok történéseit (az iskolák államosításától, a kizárólag kormányzati engedéllyel felvehető hiteleken át a szabad bankválasztás jogának tervezett megvonásáig) szedjük csokorba, jól látható az az erőteljes központosítási törekvés, amiről nemcsak az ellenzéki polgármesterek, de az önkormányzati szövetségek is azt állítják, hogy az önrendelkezés, mi több, az önkormányzatiság elve ellen hat, márpedig (mondják) ők „nem ilyen lovat akartak”…

Kormánypárti polgármesterekkel beszélgetve persze tompul a kritikai él, tőlük gyakran hallani olyasfajta évelést, hogy „jó, jó, de azért maradt még helyben is feladat bőven”. Meg, hogy a polgárokat nem az érdekli, hogy az üvegablak mögött ülő ügyintézőt ki és milyen zsebből fizeti. Mindaddig, amíg az állástalant, a rokkantat vagy a kisgyermekes anyukát rá nem kényszeríti az élet, hogy buszra vagy autóba üljön, valahányszor hivatali elintéznivalója akad.

Petneházi Attila
hirdetés