Kihívás, felelősség, elhivatottság

Akt.:
Határvadász képzés megnyitása a régi Befogadó Állomáson.
Határvadász képzés megnyitása a régi Befogadó Állomáson. - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ünnepélyes keretek között nyitották meg a határvadász-képzést.

Tisztelgéssel köszönti a fegyelmezett sorokban várakozó állomány az egybegyűlteket a sámsoni úton lévő debreceni oktatóközpontban, pénteken. Ők azon Hajdú-Bihar megyei lakosok, akik a több mint kétszáz jelentkező közül alkalmasnak bizonyultak a határvadász-képzésre. Augusztus 10-én Magyarország kormánya ugyanis úgy döntött: az akkori rendőrállományt 3 ezer fővel kívánja kibővíteni, ez által erősítve az Európai Uniós határok védelmét és a lakosság biztonság­érzetét.

A képzésre minden olyan 18. életévét betöltött, cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhetett, aki állandó belföldi lakóhellyel, érettségi bizonyítvánnyal, büntetlen előélettel és kifogástalan életvitellel rendelkezik. A szigorú alkalmassági teszten megfeleltek száma országos szinten 574, Hajdú-Bihar megyében 52 fő. A leendő határvadászok képzése péntektől indult a Sámsoni úti volt Befogadó Állomáson, sikeres alapvizsga letétele után pedig áprilisban hivatalos állományba kerülnek – hangzott el az ünnepélyes, sajtónyilvános kezdéskor.

Családja is támogatja

Mi sem bizonyítja jobban a felvételt nyertek elszántságát, mint Mudri Nikolett Alexandra példája. A frissen alkalmazott lány mindössze 24 éves, a rendőri pálya iránti lelkesedése azonban óriási.

– Úgy érzem, most tértem a jó útra. Eddig a debreceni Termálfürdőben dolgoztam, de most megért bennem, hogy szenvedélyemnek, a rendőri szakmának éljek. Rendkívüli izgalommal nézek a képzések elé – mondja, majd határozottan hozzáteszi: „igazi maximalista vagyok, oda szeretném tenni magam.”

Fő az elhivatottság

Mint mindennek, a határvadász szakmának is megvannak a szépségei és hátulütői – emlékeztetett dr. Gyurosovics József. A rendőr dandártábornok szerint ez nem csak egy foglalkozás, hanem hivatás is, ami óriási felelősséggel, olykor lemondással jár. – Országunknak és határainak védelme érdekében muszáj bizonyos dolgokat feláldozniuk. Döntésük nagy hatással van környezetükre, azonban biztosra veszem, hogy sikerélményeik kárpótlásként szolgálnak majd – biztatta a leendő határvadászokat.

– Nem ígérkezik egyszerű feladatnak a munka és a család összeegyeztetése – ezt már a 36 éves, újonnan felvételt nyert Dobos Attila mondta. – Házas ember vagyok, van egy kislányom is, azonban úgy vallom, ha az ember szereti a hivatását, akkor képes áldozatokat hozni az érdekében. Valamit valamiért – tette hozzá.

Közös cél

– Az állományba kerülők egy közel 50 ezer fős család tagjaivá válhatnak – utalt Dsupin Ottó, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ igazgatója a határvadászok rendőrséggel való együttműködésére, hozzátéve, a pályázóknak egymás megsegítését is szem előtt kell tartaniuk, hiszen feladataikat csak együttes erővel tudják ellátni. – Csapataink összetétele rendkívül változatos. Mindenki más területről jött, van, aki pályakezdő, de megtalálható köztünk katonaviselt ember is – mondta Dobos Attila, aki szerint hamar össze fog kovácsolódni a csoport.

Máté Flóra