Különleges bormustra lesz Debrecenben

Akt.:
Különleges bormustra lesz Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A bor a világ egyik csodáját jelenti az ember számára.

  • Immáron második alkalommal rendezik meg a cívisvárosban a Super 12 – Magyar Bor Nagydíj gálát a Déri Múzeum patinás falai között, szombaton 15 órától – hangzott el az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.
  • A borbemutatóval egybekötött díjátadón 12 borvidék 16 pincészete mutatkozik be, melyek jóvoltából finomabbnál finomabb borokat kóstolhatnak meg az érdeklődők. A Magyar Borszakírók Köre, a Debreceni Borozó magazin és a Debreceni Borbarátok Társasága szervezésében megvalósuló rendezvényen a nyerteseket köszöntik.
  • A borszakértők szerint egy somlói furmint és egy villányi vörös háziasítás érdemelte ki 2017-ben a legjobb bor címet. Az eseményen a győztes nedűket is megízlelhetik a résztvevők, így Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintjából és Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-jéből is kerül majd a poharakba.

– Úgy gondolom, Isten nem véletlenül teremtette meg az embert és a szőlőt, a kettőnek van köze egymáshoz. Ebben a közös ügyben igyekszem én is segíteni. Örömömre szolgál, hogy minderre Debrecenben van lehetőség – mondta Kovács Pál, a Debreceni Borozó felelős lapkiadója a Déri Múzeumban.

Csodás nedűk

A két éve alakult Magyar Borszakírók Köre immáron második alkalommal tartotta meg „Super 12” nevű meghívásos borversenyét. – A Magyar Bor Nagydíj nyerteseit a 26 tagú társaságunk választotta ki az elmúlt év kóstolási tapasztalatai alapján. A borszakírók először szavazataikkal, több fordulóban rangsorolják az elmúlt öt év borait – mondta dr. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A megmérettetésen olyan borokat keresnek, melyek „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. Végül a legjobb 12 fehér- és a legjobb 12 vörösbort a tagokból alakított két bizottság kóstolta, illetve pontozással értékelte két-két alkalommal és sorrendben.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

– A borászatok rendkívül örültek a felkérésnek, összesen 22 pincészet 18 borából kóstolhattunk – tette hozzá Kosárka József. – Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy a Déri Múzeum adhat otthont a rendezvénynek. Aki belépőt vált, ingyenesen megtekintheti a Hit megtartó ereje című kiállításunkat, február 5-ig. A különlegességekből álló tárlat egyik kiemelkedő darabja Bocskai István erdélyi fejedelem hadi lobogója.

HBN–VK