Kihirdette az egészségügyi katasztrófahelyzetet Tapolcán a miniszter

Egészségügyi katasztrófahelyzetet hirdetett ki Tapolcán az egészségügyi miniszter.

Székely Tamás péntek délután azzal indokolta döntését, hogy a tapolcai kórházat üzemeltető magáncég működési engedélye lejárt, de az intézményt a jövőben átvevő önkormányzati egészségügyi szolgáltatónak még nincsenek meg a szükséges papírjai.

A kórházban fekvő 150 beteg biztonsága érdekében ezért ezt, a parlament által tavaly elfogadott módszert alkalmazta. Székely Tamás kérdésre válaszolva elmondta, a gyakorlatban az egészségügyi katasztrófahelyzet azt jelenti, hogy amíg nem kapja meg a működési engedélyt a tapolcai önkormányzat egészségügyi cége, addig ideiglenes engedéllyel üzemeltetheti a kórházat. Az intézményt érintő fontos kérdésekben pedig egyelőre az országos tiszti főorvos dönt.

Székely Tamás elmondta, a gyakorlatban az egészségügyi katasztrófahelyzet ebben az esetben azt jelenti, hogy amíg nem kapja meg az állandó működési engedélyt a tapolcai önkormányzat egészségügyi cége, addig ideiglenes engedéllyel üzemeltetheti a kórházat. Az intézményt érintő fontos kérdésekben pedig egyelőre az országos tiszti főorvos dönt. Kérdésre válaszolva hozzátette: szerinte egy-két héten belül az új üzemeltető megkaphatja az állandó engedélyeket.

A szaktárca vezetője azt is elmondta: a tavaly ősszel megszavazott törvény különböző döntési szinteket is meghatároz. A tapolcai esetben azért ő hirdette ki az egészségügyi katasztrófahelyzetet, mert a kórház bizonyos szakmákban nemcsak egy, hanem három megye, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom lakosait is ellátja. Székely Tamás hangsúlyozta: épp azért született a tavalyi jogszabály, hogy ha egyszerre nagyobb létszámú beteg biztonságát érintő hirtelen változás történik, ne kelljen ellátásért másik városba utazniuk.

A tapolcai kórházat működtető Medisyst Kft. tavaly november óta folyamatosan jelezte az önkormányzatnak, hogy a rossz gazdasági helyzetben képtelen fenntartani az intézményt, ezért a bekerülési érték megfizetése ellenében átadná a működtetést a városnak. Azóta tart a cég és az önkormányzat között a huzavona, mivel a tárgyi eszközök és beruházások értékében nem tudtak megállapodni. A cég ugyanis 500 millió forintra becsüli az eddigi beruházásokat, míg a város 200 milliónál többet nem tud fizetni ezekért, így az összegről feltehetően bíróság dönt majd. A város tulajdonában lévő kórház működtetését egyébként három évvel ezelőtt vette át a cég, a szerződés szerint 30 évre.

Tapolca város 100 millió forintot különített el a helyi kórház működtetésére, létrehoztak egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő kft.-t is, ez kap most ideiglenes működési engedélyt a városi kórház működtetésére és vele együtt a 250 dolgozó foglalkoztatására.

– Független HÍrügynökség –