Kihasználják a nyári vakációt, útfelújítási hullám indul

Akt.:
Kihasználják a nyári vakációt, útfelújítási hullám indul
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – Három helyszínen kezdődtek a munkák a megyében.

Jelenleg 69 helyszínen folyik az országban nagyméretű útfelújítási beruházás, és még további 56 helyen kezdődik, ebből három Hajdú-Biharban – mondta Tasó László 4-es főút debreceni bevezető szakaszán megtartott pénteki sajtótájékoztatón. A három helyszínen megkezdett, összesen 3 milliárd forint értékű négy beruházás több mint 24 kilométer főutat érint. Ezek közül a 4-es főút Árpád tér és Bocskaikert közötti 10,9 kilométeres szakaszából a volt MGM-ig tartó részen végig kicserélik a szegélyeket, de ezt a munkát a belváros irányába csak akkor kezdik el, ha a Csapó utcán helyre áll a rend. Erről már Szoták Zoltán a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója beszélt.

Hozzátette, a belterületen két réteg aszfaltot fognak az útra teríteni, s ezzel a munkával is legkésőbb az iskolakezdésre, azaz szeptemberre végezni akarnak, ami vonatkozik a 42-es főút Püspökladányon átvezető 2,2 kilométeres szakaszán elkezdett munkákra is. A főút külterületi, 5,1 kilométeres szakaszán a határidő október vége, akárcsak a 4-es főút MGM-től Bocskaikertig tartó részén, illetve a Bocskaikert és a Debrecent elkerülő út közötti 3,5 kilométeres szakaszán. A harmadik helyszín a Berettyóújfalut délről elkerülő 427-es útnak a 47-es és 42-es főutak közötti 2717 méteres szakasza lesz. Itt a szintén maximum október elejéig tartó munkálatok idején váltakozó irányban, egy-egy sávon engedik majd a forgalmat jelzőlámpa vagy jelzőőr segítségével, emiatt számítani kell torlódásra, de elterelésre nem – ismertette a szakember.​

Megnövelt forrásból

A pénteki sajtótájékoztatón Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy öt év alatt 400 milliárd forintot fordíthat útfenntartásra és üzemeltetésre a Magyar Közút Zrt. A cég a 2017-es költségvetésben 13 milliárd forinttal többet kap útkarbantartásra, és így a munkájához kapott támogatás öt év múlva már a mostani 60 milliárdról évi 98 milliárdra nő. Ez azért fontos – tette hozzá –, mert az előző években és a következőkben is jelentős útfelújítások történtek és történnek.

Megyénk nagyobb arányban

A kormány kiemelten kezeli az utak építését, karbantartását, ennek keretében kezdődött el az a 69,3 milliárd forintos program, melyben 414 kilométer főúthálózat és 119 kilométer mellékúthálózat újul meg teljesen. A kormány szerdai ülésén további 100 milliárd forintos fejlesztési csomagot fogadott el a következő évre, de akár már idén is használhatnak fel belőle. A jövő évi költségvetésben 286 milliárd forint szerepel hazai forrású útépítésre és felújításra, de még ez az összeg is növekedhet – mondta az államtitkár, aki szerint Hajdú-Bihar az átlagnál is nagyobb arányban részesedik ezekből a forrásokból.

Közlekedésfejlesztésre 340 milliárd

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetve az Apafa-Debrecen-Püspökladány vasútvonal korszerűsítésére, az M35-ös autópálya Debrecen–Berettyóújfalu, és az M4-es Berettyóújfalu–Nagykereki közötti szakaszának építésére, elmondta, összességében mintegy 340 milliárd forint uniós forrás érkezik a megyébe közlekedésfejlesztésre. Papp László Debrecen polgármestere pedig ismét utalt az Új Főnix Terv keretében megvalósuló, több mint 50 utcát érintő, 2,1 milliárdos úthálózat fejlesztési és felújítási programra.

HBN-ÉP​