Kihajtott a paszuly! Aki nem hiszi, járjon utána!

Készülnek a finom palacsinták Gyermán Zoltán vezérletével
Készülnek a finom palacsinták Gyermán Zoltán vezérletével - © Fotó: Korpa Tamás
Vámospércs – A paszuly jegyében telt a szombat a legkisebb hajdúvárosban.

A vámospércsi Hajdú Napok júliusi nagyrendezvénye és „Az égig érő paszuly” szeptemberi minifesztiválja izgalmas hidat képez az év legforróbb hetei fölött a legkisebb hajdúvárosban. A nyári szabadságolások véget értek, megszólaltak az iskolacsengők, zárnak a strandok, a vakáció felirat 360 napos álomba merült – ám mielőtt teljes pompájában beköszöntött volna az ősz, a vámospércsiek egy örökzöld napot ajánlottak a nyárnak. Természetesen – az elmúlt évek hagyományához híven – a paszuly oltárán áldoztak szeptember nyolcadikán, szombaton: a rendezvényfolyam eseményei és az események elnevezései igyekeztek tematikusan kapcsolódni a fesztivál névadójához.

Palacsintától a rockig

A paszuly jegyében került sor a Babszem Jankó és barátai vers- és mesemondó versenyre, a népi ételek seregszemléjére, „Az égig érő paszuly” rajzpályázat eredményhirdetésére szombaton Vámospércsen. Tovább színesítette a programot a palacsintasütő verseny, az őszköszöntő zenés felvonulás a város utcáin, valamint két ingyenes koncert (Kowalsky meg a Vega; Tordai Zoltán és zenekara). Tordai Zoltánék koncertjén a Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében a cimbalom, brácsa, bőgő, klarinét és természetesen hegedű vitte a prímet – e sajátos hangszerelés és zenei érzékenység híres filmzenék feldolgozásában is megmutatkozott. A Kowalsky meg a Vega két évvel ezelőtt már feltekerte a hangerőt a Művelődési Ház és Könyvtár mögötti téren, idén újrázhattak, a Fonogram-díjas együttes a Városi Sportpályán adott éjszakába nyúló, fergeteges koncertet.

– Bizonyítottuk mennyire szeretjük egymást, a városunkat, milyen fontos a rólunk alkotott kép, s mi mindenre vagyunk együtt képesek. Sok-sok ember akaratát és segítő hozzáállását tükrözi az őszi minifesztivál. Aki nem hiszi, járjon utána! – nyilatkozta lapunknak Ménes Andrea polgármester.

– Korpa Tamás –


Elismertek, főszereplők

A Babszem Jankó és barátai vers- és mesemondó verseny legjobbjai:

  • 1-2. osztály: Plavecz Zoé
  • 3-4. osztály: Szabó Lili
  • Felső tagozat: Plavecz Kincső

Rajzverseny aranyminősítettjei:

  • 1-2. osztály: Szatmári Gréta
  • 3-4. osztály: Fazekas Laura
  • 5-6. osztály: Bak Csenge, Kozma Zsolt
  • 7-8. osztály: Borsó Zoltán

A palacsintasütő-verseny paszulykoronával jutalmazott győztese:

  • Gyermán Zoltán

A város különböző pontjain feltűnő kisbíró:

  • Petruska Kristóf

A rendezvény fővédnöke:

  • Tasó László országgyűlési képviselő

„Kisokos” a paszulyról

A paszuly az amerikai kontinensen őshonos növény, amit az indiánok már 5 ezer éve termesztenek és nemesítenek. Mégis egy magyar népmese közismert és hírhedt motívuma lett – kiszámíthatatlan a sors, akár a mesebeli szegénylegényé. A népmesében a földi tartományt a korántsem veszélytelen, sárkánylakta éggel összekötő, törékenynek tetsző, ám roppant céltudatos paszuly új gasztrokultúrát hozott el Európába az Újvilágból. Fuszulyka, uszulyka, bab, olasz, törökbab, rác, oláh, törökborsó – valamennyi (különböző tájegységekre vonatkozó) elnevezés a paszulyt jelöli.