Kihajtási ünnep lesz a Hortobágyon

Kihajtási ünnep lesz a Hortobágyon
© Fotó: Derencsényi István
Hortobágy – A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata április 28-án együtt rendezi meg a „Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja” elnevezésű egész napos rendezvényt.

A rendezvény központi eseménye a haszonállataink tavaszi legelőkre való kihajtásának szimbolikus megünneplése, amely szervesen kapcsolódik a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékéhez. A rendezvény helyszínéül, a puszta szimbólumává vált Kilenclyukú híd és a kapcsolódó műemléki együttes közvetlen környezete szolgál.

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon ünnepeink sorában kiemelkedő a Szent György-napi Kihajtási Ünnep, mely során pásztorainkkal és állatainkkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújt. A vásártéri forgatag kézműves és biotermékek vásárával, színes programokkal vár kicsiket és nagyokat.

HBN