Kigyulladt egy olajvezeték Mianmarban

Legalább 14-en meghaltak, és százan megsérültek, amikor kigyulladt egy olajvezeték Mianmar középső részén hétfőn. A vezeték léket kapott, a falusiak pedig össze akarták gyűjteni az olajat.

Mintegy 200 falusi csődült oda a Pakokku mellett léket kapott vezetékhez, és elkezdték összegyűjteni az olajat. A nyersanyag azonban lángra kapott egyelőre nem ismert okból. Egy AFP-nek nyilatkozó kormányzati illetékes szerint 14-en vesztették életüket a balesetben, de az áldozatok száma tovább emelkedhet. Körülbelül száz embert kellett a környék kórházaiba szállítani. A sérült vezeték 32 kilométeres szakaszát lezárták, és megkezdték az oltást.

Az egykori Burma ásványkincsekben – köztük olajban és földgázban – gazdagnak számít. Ennek ellenére a Világbank adatai szerint a népesség egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, mert az országot irányító katonai junta a saját hasznára fordítja a kitermelt nyersanyagokat – teszi hozzá az AFP. A legfőbb felvevőpiacoknak Kína, India és Thaiföld számítanak. A mianmari olajipari beruházásokat végző olajtársaságokat, mint például a francia Total-t, vagy az ameikai Chevron-t gyakran bírálják jogvédő csoportok amiatt, hogy a rezsimmel üzletelnek.

– Független HÍrügynökség –

Címkék: , , , ,


Sporthírek