Kiesett a világbajnoki címvédő

Kiesett a világbajnoki címvédő
Nagy meglepetést hozott a csütörtök délutáni Szlovákia-Olaszország összecsapás: az itáliaiaknak már a döntetlen is elég lett volna ahhoz, hogy továbbjussanak a csoportból, mégsem tudtak egyetlen pontot sem szerezni ezen az mérkőzésen.

Szlovákia 3–2-re győzött Marcello Lippi gárdája ellen.

Az első percekben már mindkét gárda veszélyeztetett, Hamsik azonban lesről lőtt, Iaquinta találata pedig ugyancsak érvénytelennek bizonyult. A két alakulat közül a szlovákok játszottak agilisebben, meg is lett az eredménye, egy eladott labda után Vittek északi szomszédainknak szerzett vezetést. A gól után sem húzódtak vissza a szlovákok, akár növelhették is volna előnyüket, míg „Csizmaország” futballistái távobbra is igen színtelenül, csalódást keltően játszottak. A szünetben cserélt Marcello Lippi szövetségi kapitány, Gattuso helyett Quagliarella, Criscito helyett pedig Maggio érkezett a pályára. Hamarosan Pirlo is szerepet kapott, ő Montolivót váltotta.

Nem javult a játékuk

Az olaszok játéka azonban nem javult látványosan, miközben a szlovákok minden lehetőséget megragadtak arra, hogy húzzák az időt. A félidő derekától mindkét oldalon adódtak lehetőségek, a következő találat után viszont ismét a szlovákok ünnepelhettek, hiszen Vittek másodszor is bevette a taljánok hálóját. Ekkor úgy tűnt, eldőlt a találkozó és a továbbjutás sorsa, azonban az olaszok mintha észbe kaptak volna, és néhány perccel később Di Natale megszerezte szépítő találatukat. Az utolsó percek rendkívül izgalmasra sikerültek, hiszen az olaszok összekapták magukat, és igyekeztek egyenlíteni. Quagliarella révén meg is tették, csakhogy les miatt nem adták meg a gólt. A nyolcvankilencedik percben harmadszor is betalált Szlovákia, egy bedobást követően Kopunek volt eredményes. Quagliarella villámgyorsan „válaszolt”, a kilencvenkettedik percben 3–2-re alakítva az állást, így még a hatperces hosszabbítás végéig izgulhattak a nézők. Újabb gól azonban nem született, így Szlovákia továbbjutott, Olaszország pedig elbúcsúzott a világbajnokságtól.

Gól nélküli döntetlennel ment tovább Paraguay

A csoport másik mérkőzésén nyugodtabb légkör uralkodott: Paraguay és Új-Zéland összecsapása gól nélküli döntetlennel végződött. Az első játékrészben a dél-amerikaiak uralták a pályát, s bár próbálkoztak néhány lövéssel, igazán nagy helyzetük nem volt. Mindez akár dicsérheti a behúzódó Új-Zéland védekező játékát is, amely eredményesnek bizonyult. A második félidőben nem sokat változott a mérkőzés képe, bár valamivel nyíltabbá vált az összecsapás. A mezőnyjáték dominált, a két együttes közül azért Paragauy támadott többet, gól viszont nem született – a dél-amerikaiak a félidő közepén, egy szöglet után hagyták ki legnagyobb lehetőségüket. Paraguay csoportelsőként jutott tovább, míg Új-Zéland mindhárom meccsét döntetlenre hozva három pontjával kiesett.

Szlovákia–Olaszország 3–2 (1–0)

Johannesburg, Ellis Park Stadion, 53 412 néző, v.: Webb (angol).
Szlovákia: Mucha – Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik – Strba (Kopunek, 87.), Stoch, Hamsik, Vittek (Sestak, 93.) – Kucka, Jendrisek (Petras, 94.).Olaszország: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito (Maggio, a szünetben) – Montolivo (Pirlo, 56.), De Rossi, Gattuso (Quagliarella, a szünetben) – Iaquinta, Pepe, Di Natale.
Gólszerzők: Vittek (25., 73.), Kopunek (89.), illetve Di Natale (81.), Quagliarella (92.).
Sárga lap: Strba (16.), Vittek (40.), Pekarik (50.), Mucha (82.), illetve Cannavaro (31.), Chiellini (67.), Pepe (76.), Quagliarella (83.).

Paraguay–Új-Zéland 0–0
Polokwane, Peter Mokaba Stadion, 20 ezer néző, v.: Nisimura Juicsi (japán).
Paraguay: Villar – Caniza, J-C. Caceres, Da Silva, Morel – Riveros, V. Caceres, Vera – Santa Cruz, Valdez (Benítez, 67.) – Cardozo (Barrios, 66.).
Új-Zéland: Paston – Reid, Nelsen, Smith – Bertos, Elliot, Vicelich, Lochhead – Killen (Brockie, 79.), Fallon (Wood, 69.), Smeltz.
Sárga lap: V. Caceres (10.), Santa Cruz (41.), illetve Nelsen (56.).