Kiemelkedő kutatások a DAB-székházban

Török Ádám, az MTA főtitkára az MTA DAB 2018. évi közgyűlésén
Török Ádám, az MTA főtitkára az MTA DAB 2018. évi közgyűlésén - © Fotó: Matey István
Debrecen – Csaknem 160 tudományos rendezvényt szerveztek 2017-ben a DAB-székházban, valamint sikeresen megújították a klubhelyiséget és a parkolót is – mondta Gergely Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának (DAB) elnöke a szervezet szerdai közgyűlésén.

– Az Akadémiának sok feladata van, hiszen világszínvonalú kutatási körülményeket kell teremtenie – mutatott rá köszöntőjében Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára az MTA Debreceni Területi Bizottságának szerdai közgyűlésén.

Arról is szólt: az elmúlt évben nagy, stratégiai fontosságú kutatásokat végeztek a mezőgazdaság, a víztudomány, az oktatás és az orvostudomány területén. Ezen felül számos nemzetközi kutatási pályázatot nyertek el, s ezzel kiemelkednek Kelet-Európa többi országa közül.

Komoly tervekkel

A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottságának (MTA DAB) a szokásos éves közgyűlésén, amelyet szerdán tartottak, nem csak a tavalyi év eredményeit ismertették, hanem az idei évre tervezett munkájukról is szót ejtettek, valamint díjazták a kiemelkedő kutatókat. Gergely Pál, az MTA DAB elnöke elmondta, szeretnék, ha minél több tudományos kiadványt tudnának pénzügyi támogatással segíteni, mivel fontos, hogy az elért eredményeket ismertessék. Ezen felül a későbbiekben is szeretnének kiállításokat szervezni, valamint idei egyik nagy beruházásuk a DAB székház tetőszerkezetének a felújítása, ami a tervek szerint 25 millió forintba kerül.

db34

Fotó: Matey István

Hodossy-Takács Előd, az MTA DAB főtitkára kifejtette, 2017-ben számos tisztújítás volt az egyes szakbizottságokban, amelyek emellett kimagasló aktivitást mutattak, számos rendezvényt szerveztek. Ezek iránt nagy volt az érdeklődés, így fontosnak tartják, hogy a jövőben is felkeltsék az emberek érdeklődését.

HBN


A díjazottak

  • DAB Pro Scientia díj: Muszbek László – DE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék; Balla György – DE ÁOK, Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatológiai nem önálló Tanszék
  • DAB Plakett díj: Bárány Attila, DE BTK Történelmi Intézet, Középkori, Koraújkori Magyar Történeti és Segédtud. nemönálló Tanszék; Ráthy Istvánné, Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar; Veres Szilvia, DE MÉK, Növénytudományi Intézet, Mezőgazdasági Növénytani Növényélettani és Biotechnológiai nem önálló Tanszék
  • DAB Elismerő Oklevél: Pelei Imre, a Pelei Mérnökiroda vezető mérnöke