Kiegyensúlyozott és gondoskodó

Dr. Papp László
Dr. Papp László - © Fotó: HBN
Debrecen – Csütörtökön tárgyalja a képviselő-testület az idei költségvetés tervezetét.

Az idei költségvetés komoly hangsúlyt fektet a város biztonságos működésére és a kiegyensúlyozott fejlődésére, valamint az európai uniós források bevonásával képes biztosítani további dinamikus fejlődését – bocsátotta előre dr. Papp László a 2015-ös büdzsétervezet keddi ismertetésén. Hozzátette, a város továbbra is gondoskodik a rászorulókról, minden eddigi szociális támogatás megmarad.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a város 43,3 milliárd forint támogatást vehet igénybe, ebből idén mintegy 3-4 milliárd forintot használhat fel a pályázatkiírások függvényében.

Adósság nélkül

A városvezető hangsúlyozta, hogy ma már adósság és hitelfelvétel nélkül tervezhető a költségvetés, és úgy az intézményeinél, mint az önkormányzatnál szigorú szabályok szerint gazdálkodnak, így tartható lesz az egyensúlya. Ezután bejelentette, hogy az idei főösszeg 52 milliárd 549 millió forint a bevételi és kiadási oldalon. Ebből a finanszírozási bevételek 17 milliárd, a kiadások 16,2 milliárd forintot tesznek ki.

Az idei évre tervezett helyi bevételek összege három milliárd forinttal haladja meg a tavalyit.

Több jut városüzemeltetésre

A helyi adókból 13,7 milliárd forint bevételt irányoz elő a költségvetés, ez öt százalékos növekedést feltételez, mivel tavaly a tervezett összeg 96 százaléka befolyt. Ingatlanértékesítésből 3 milliárd forintra számít a város a tavalyi 4,4 milliárddal szemben, s ennek van is reális alapja, hiszen élénkülést mutat az ingatlanpiac – tette hozzá a polgármester. Működési bevételekből 7,2 milliárd forintot terveznek a büdzsében.

A kiadások közül a lakosságot leginkább érintő városüzemeltetésre 2 milliárd 489 millió forint áll rendelkezésre és ez 420 millió forinttal több a tavalyinál. A többlet eredményeként rendezettebbé válhatnak a közterületek tisztább lehet a város, jobban odafigyelhetnek a teljes területére, a turisztikai látványosságaira, köztük a Nagyerdő megváltozott környezetére – fűzte hozzá a polgármester. Elmondta, a városüzemeltetés kiadásai közül a legnagyobb tétel a közvilágítás 580 millió forinttal. A zöldterületek fenntartására 383 millió forintot szánnak, útburkolat-javításra 150 millió, járdajavításra 50 millió, lakótótelepi parkolók és járdák építésére szintén 50 millió forintot tervez a költségvetés.

Projektek tervezésére

A beruházási főösszeg 5,7 milliárd forint, ami azokat a tervezési költségeket is tartalmazza, melyek a várhatóan májusra elkészülő integrált területfejlesztési programhoz szükségesek. Ezek közé tartozik a Dobozy kispiac elindítása, az egyes városrészek fejlesztéséhez kapcsolódó előkészítés, a Nagysándor telep szociális városrehabilitációja a régi városháza felújításának második üteme. A legnagyobb tétel azonban a nyugati kiskörút második üteme, amelynek 2,7 milliárdos költségvetését egy nem várt tétel emelte 550 millió forinttal – magyarázta dr. Papp László. Elmondta, a kiskörút és a 4-es főút városon átvezető szakasza csomópontját eredetileg központi forrásból építették volna át, ám végül erre nem kapta meg az állami forrást a város. Hozzátette, már beadtak egy kérelmet a támogatási keret növelésére, ami a pluszköltséget fedezné. A fejlesztési programok előkészítésére további 100 millió forintot a céltartalékba is beterveztek – derült ki a polgármester tájékoztatójából, aki arról is beszélt, hogy idén több mit 700 millió forint áll rendelkezésre a kertségi fejlesztési program folytatásához. Ebből út- és járdaépítési, közvilágítási, csapadékvíz-elvezetési munkákat, illetve Haláp ivóvízellátását finanszírozzák. Dr. Papp László itt jegyezte meg, hogy az uniós TOP-keretből valamennyi városrész hasonló problémáját meg kívánják oldani pályázatokkal.

Maradnak a szociális juttatások

A polgármester kitért a sokak által érintett szociális támogatásokra is, elmondta a város azokban a juttatásokban sem lép vissza, melyeket már nem a központi költségvetésből finanszíroznak, mert a gondoskodást is feladatának tartja az önkormányzat. A legnagyobb tételt a 70 éven felülieknek járó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatás jelenti 230 millió forinttal. Megmarad a gyógyfürdő igénybevételéhez nyújtott támogatás és növekszik a rászoruló tehetséges gyerekek támogatási kerete, 4 millió forintot szánnak a hátrányos helyzetű gyerekek hétvégi étkeztetésére, míg nyári üdültetésükre 5 millió forintot az összesen 510 milliós szociális kiadásokból.

HBN-ÉP