Kié lesz a jubileumi futamgyőzelem?

Sokakat meglep Charles Leclerc remek szereplése
Sokakat meglep Charles Leclerc remek szereplése - © Fotó: Amber PR
Sanghaj – Millenniumi futam Kínában, nagy csinnadratta várható az ezredik nagydíjon.

A Forma–1 1950 óta íródó történelmének mérföldkövéhez érkezik el a hétvégén. A Kínai Nagydíj lesz ugyanis az ezredik futam, amelyet nagy ünneplés, csinnadratta kísér majd. A jubileumi futamgyőzelem minden F1-es pilóta álma lehet. A legelső nagydíjat Silverstone-ban Giuseppe Farina nyerte egy Alfa Romeóval, vasárnap kiderül, ki nyeri az ezrediket – írja az Amber PR.

A szezon a várakozásoknak megfelelően indult, az erőviszonyok nem sokat változtak a tavalyi évhez képest. Ami viszont új volt Bahreinben, az a Ferrari újoncának, Charles Leclercnek a kimagasló teljesítménye.

A Ferrari kitűnő szereplése a riválisok figyelmét is felkeltette. Mindenki egyöntetű véleménye szerint a maranellói istálló klasszisokkal jobb formát mutatott, mint a többiek. A Mercedes azért várhatóan nem fog a kardjába dőlni Kínában. A statisztikák szerint jó esélye van a jubileumi futamgyőzelemre. Az utóbbi évek nagy részében ugyanis Mercedes-motorral futó autók értek be a kínai célba elsőként.

A bahreini futam nagyon érdekesen alakult, és az izgalmas versenyekért rajongó szurkolók is elégedettek lehettek. Kínában pedig még jobb futam várható, hiszen ott inkább jellemző a sok kerék-kerék elleni csata, köszönhetően a szélesebb pálya adottságainak. Időjárás tekintetében azonban egy kicsit nehézkesebb ez a helyszín: változékony idő és esőzések jellemzőek ebben a térségben. Az időjósok szerint ezúttal vasárnapra várható esőzés.

Izgalmas rajt

A kínai pályát, mint megannyi új vagy viszonylag új aszfaltcsíkot, a német sztárdizájner, Hermann Tilke tervezte. Jellemzően elég kanyargós, s a kanyarok döntő többsége lassú. Emellett található rajta egy rövid, de gyors szakasz is. Három egyenes szektoron bár nehéznek tűnik, de azért lehetséges az előzés. Az első kanyar beszűkül, ami izgalmassá teheti a verseny rajtját.

Az 56 körös Kínai Nagydíj vasárnap, helyi idő szerint 14.10-kor (nálunk 8.10-kor) veszi kezdetét. A pálya hossza 5 451 km, a teljes versenytáv 305 066 km. A pályarekordot még mindig Michael Schumacher tartja (2004-ből), ideje 1 perc 32.238 másodperc.
2018-ban Daniel Ricciardo (Red Bull) nyerte meg a futamot, a második helyezett Valtteri Bottas (Mercedes) lett, míg a bronz­érmes helyen Kimi Raikkönen (Ferrari) ért célba.

HBN