Kidőlt fák a viharos szél miatt

Kidőlt fák a viharos szél miatt
© Illusztráció: archív
Hajdú-Bihar – 26 segélyhívás érkezett a megyei műveletirányító központba az elmúlt hétvégén. Tíz műszaki mentésnél és három tűzesetnél volt szükség tűzoltói beavatkozásra Hajdú-Biharban, tizenkét esetben téves, egy esetben pedig valótlan volt a bejelentés.

Pénteken kora délután, egy balmazújvárosi épület stukkója lazult meg az erős szél miatt, és veszélyeztette a gyalogosforgalmat. A városi önkormányzati tűzoltók rövid idő alatt megszüntették a veszélyhelyzetet.

Úttestre dőlt fát kellett eltávolítani szombaton a hajnali órákban Vámospércsnél és Újlétánál is. A nyíradonyi hivatásos, és a létavértesi önkormányzati tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrész segítségével avatkoztak be a forgalmat akadályozó növény eltávolítására. Kora reggel Fülöpön dőlt villanyvezetékre egy fa, ami szintén a nyíradonyi őrs tűzoltóinak adott feladatot. Az áramszolgáltató szakemberei az érintett szakaszt kikapcsolták a szolgáltatásból, és a helyreállítási munkálatok miatt közel 300 fogyasztónál volt átmenetileg áramszünet.

A délelőtti órákban szintén úttestre dőlt fához riasztották a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltókat Nagyhát közelében, kora este pedig Nyírlugoson gyulladt ki egy családi ház kéménye, a Nagy utcában. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók dugólétra és kéménykotró segítségével távolították el a füstelvezőből az izzó részeket. A házban lakó két felnőtt és három gyermek nem sérült meg, és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Ebet mentettek a debreceni tűzoltók vasárnap délután. A megyeszékhelyen, a Bellegelő utcában, egy 15 méter mély kútba esett bele egy kutya, amit a tűzoltók dugólétra segítségével szabadítottak ki. Az állat szerencsére sértetlenül úszta meg a “kalandot”.

Rosszullétre panaszkodott egy hajdúnánási lakás két lakója a Kazinczy utcában az esti órákban. A lakásban fali gázüzemű fűtőberendezést használtak. A városi hivatásos tűzoltók nem tudtak gázkoncentrációt mérni, értesítették a gázszolgáltató szakembereit és megkezdték a szellőztetést. A mentők a két lakót szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították.

– Kelemen-Madai Petra tű.hdgy. –

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –