Kicsomagolták a szürrealista remekművet – Debrecenben látható a legdrágább magyar kortárs festmény

Kicsomagolták a szürrealista remekművet – Debrecenben látható a legdrágább magyar kortárs festmény
A legjelentősebb magyar származású, ma is alkotó festőművész, Reigl Judit munkáiból nyílik életmű kiállítás jövő hét csütörtökön Debrecenben, a MODEM galériában. A tárlaton a Franciaországban élő művész körülbelül 100 alkotását nézhetik meg az érdeklődők. A kiállítás legértékesebb darabja a “Hasonlíthatatlan gyönyör” című festmény. Ezt a képet félmillió euróra, azaz csaknem 140 millió forintra biztosították.

A szürrealista remekművet szombat délelőtt csomagolták ki a galéria munkatársai. A kollázs-technikával készült olaj-vászon képet 1952-ben festette a művész. Az 1923-ban, Kapuváron született és 1950-ben Franciaországba emigrált művész alkotása különleges, egyedi látásmódot tükröz. A “Hasonlíthatatlan gyönyör” című festmény mellett a Párizs mellett élő művész további csaknem száz alkotását állítják ki Debrecenben. A jelenlegi legdrágább kortárs magyar képzőművészeti alkotás egy budapesti magángyűjtő tulajdonában van. A 134 X 88 centiméteres kép biztosítási értéke 500 ezer euró, azaz csaknem 140 millió forint.

Érdekesség, hogy ez az alkotás már az 1954-es párizsi Étoile Scellé-beli kiállításon is szerepelt. A szürrealizmus megalapítójaként ismert André Breton szervezte tárlaton akkor ez a festmény volt az egyik szenzáció. A Debrecenben most bemutatandó életmű tárlatot 2008 óta szervezték a galéria munkatársai – mondta szombaton a Független Hírügynökségnek Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója.

Reigl Judit 1941 és 1946 között Budapesten Szőnyi István növendéke volt a Képzőművészeti Főiskolán. A világhírű magyar származású művész munkái nemcsak Párizsban, de Londonban, a Tate Modernben és New Yorkban, a Metropolitan Múzeumban illetve a Museum of Modern Art-ban is láthatóak. Az életmű-tárlat és a legdrágább kortárs magyar festmény június 17-étől szeptember 19-éig látogatható a debreceni MODEM művészeti galériában.Sporthírek