Kiálltak a korábbi döntés mellett Bojton, jöhet az időközi választás

Pillanatkép a szociális szövetkezet állattartó telepén. A szövetkezet jól működik Bojton. Csak a képviselők között nincs egyetértés?
Pillanatkép a szociális szövetkezet állattartó telepén. A szövetkezet jól működik Bojton. Csak a képviselők között nincs egyetértés? - © Fotó: Matey István
Bojt – A döntés maradt, a forma változott csupán Bojton.

Rendkívüli képviselő-testületi ülésen ismét szavazott a képviselőcsoport önmaga feloszlatásáról csütörtökön. Az eredmény ezúttal is egyöntetű volt, a polgármester és a négy képviselő a név szerinti szavazáson kiállt korábbi döntése mellett. Bojton az időközi polgármester- és képviselőválasztást június 19-én tartják meg.

Valóban nem készült írásos előterjesztés az önfeloszlatásról – Dr. Köstner Dávid

A kormányhivatal kifogásai

Arról a kérdésről, hogy a képviselő-testület feloszlassa-e önmagát, egy formai, eljárási hiba miatt kellett ismét szavazni Bojton. A kormányhivatal a feloszlatásról szóló határozatot meghozó, márciusi ülés jegyzőkönyvének részletes vizsgálata alapján a döntéshozatalban hiányosságokat tárt fel, amelyek kijavításához törvényességi felhívást nyújtott be a képviselő-testületnek. Elmaradt ugyanis az előterjesztés napirendre vétele, továbbá, hiányzott az írásos előterjesztés, és szabálytalan volt az ülésvezetés – tájékoztatott a kormányhivatal, hozzátéve, hogy a döntés hibái kijavíthatók.

Mindent úgy, ahogy kell

– Egyetértek a Kormányhivatal észrevételével, valóban nem készült írásos előterjesztés a testület önfeloszlatásáról, mivel az a testületi ülésen, azt a különfélék tárgyalása során, vita közben, a pillanat hevében javasolta az alpolgármester, majd történt meg a szavazás. Emiatt a meghívó napirendi pontjai között sem szerepelhetett a feloszlatás tárgyalása. A szabálytalan ülésvezetés annyit jelentett, hogy az eredményt nem a polgármester állapította meg. A név szerinti szavazás esetén a kérdésfeltevés joga a jegyzőt illeti meg, ezért az egyhangú döntés eredményét én állapítottam meg. A képviselő-testület a csütörtöki, rendkívüli ülésen az eljárási hibákat korrigálva, az írásos előterjesztés alapján a meghívóban szereplő napirendi pontként tárgyalta újra és erősítette meg a márciusiban hozott döntését – válaszolta a szavazás megismétlésének oka után tudakozódó kérdésünkre dr. Köstner Dávid aljegyző, hozzátéve, hogy az ülésen nyomatékosan kérte a testület valamennyi tagját, hogy az időközi választásig a személyes érdekekből és ellentétekből adódó sérelmek helyett Bojt érdekeit szem előtt tartva próbálják ellátni a falu vezetését.

Egy esetet sem mondtak

A rendkívüli ülésen szóba került a képviselő-testület feloszlatásával foglalkozó cikkünkben megjelent mondat is. Eszerint a polgármester ellenzéke azzal is vádolta a faluvezetőt, hogy „határozatokat már megtörtént eljárásokra hoznak”. Az aljegyző feltette a kérdést, hogy mondjanak ilyen eseteket vagy esetet. Ám a képviselők egyetlen alkalmat sem tudtak említeni.

Az 550 lakosú Bojt polgármesterrel együtt ötfős képviselő-testülete végérvényesen két táborra szakadt, mégpedig úgy, hogy a településvezető került kisebbségbe. Mint arról a már említett április 16-ai lapszámunkban írtunk, a testületi tagok egyhangú szavazással döntötték a falut vezető grémium feloszlatásáról. A polgármester és a mellette álló képviselő együttműködőbb testületben reménykedik, míg a három ellenzéki képviselő a polgármester személyének reménybeli változása miatt szavazott igennel.

HBN–KZS