Kiállítás is nyílt a jubileumon

Kiállítás is nyílt a jubileumon
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetemen indult el, így itt is ünnepelték a közművelődési szakemberek képzésének hatvanadik évfordulóját.


A hazai közművelődés életében 1956 ősze azért is emlékezetes, mert akkor indult az első egyetemi szintű képzés közművelődési szakembereknek, mégpedig az országban elsőként a cívisvárosban. A szakalapító Durkó Mátyás emlékére 15 szekcióval és 85 előadással június 16-17-én emlékkonferenciát tartanak a Debreceni Egyetemen.

A Bölcsészettudományi Kar dékánja, Papp Klára a szakmai találkozó megnyitóján arra is emlékeztetett, hogy a 90 éve született Durkó Mátyás által létrehozott szak a Debreceni Egyetemen ma is működő Andragógia Tanszék képzéseinek jogelődje.

A népműveléstől a közösségi művelődésig című kétnapos konferencián bemutatják az Andragógiai Szakbizottság által kezdeményezett muvelodes.eu című, országosan egyedülálló honlapot, ami a közművelődéssel kapcsolatos hazai képzések elmúlt 60 évét foglalja össze.

A konferencián ebben az évben is átadták a Durkó Mátyás Emlékérmet, amelyet tudományos pályáját Debrecenben kezdő Sári Mihály ny. egyetemi tanár vehetett át, aki a konferencia plenáris előadását tartotta.

A konferenciához kapcsolódóan tanszéktörténeti kiállítás is nyílt az elmúlt 60 év történetéről. Fotókkal, emléktárgyakkal mutatják be, mi történt az elmúlt hat évtizedben ezen a szakterületen Debrecenben.

HBN
hirdetés