Kialakult az idei szezon első hurrikánja a Mexikói-öbölben

Hurrikán erősségűvé vált az Mexikói-öböl felett járó Alex névre keresztelt vihar – közölte kedden az amerikai hurrikánfigyelő központ.

A 120 kilométer per órás szelekkel nyugati irányba haladó hurrikán elkerüli a BP olajkútjából szivárgó olajfoltot, de így is nehezíti a szennyezés elleni küzdelmet.

Az Alex nevű hurrikán helyi idő szerint szerda este éri majd el a szárazföldet, az Egyesült Államok és Mexikó határánál – közölte az amerikai hurrikánfigyelő központ. A 2010-es szezon első atlanti hurrikánja jelenleg 120 kilométer per órás szelekkel halad a szárazföld felé, de a partra érés előtt várhatóan még erősödni fog.

A vihar el fogja kerülni a Mexikói-öbölben szivárgó olajkutat

A vihar el fogja kerülni a Mexikói-öbölben szivárgó olajkutat, de a takarítási munkákat így is nehezítik az erős szelek keltette nagy hullámok. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt vissza kellett küldeni a kikötőkbe az olajfolt felszedésével foglalkozó hajókat – írta a CNN amerikai hírtelevízió. Ezen kívül elképzelhető, hogy át kell alakítani az olajfogó korlátokból kialakított rendszert, amellyel az olaj partra jutását igyekeznek megakadályozni.

A hullámok miatt a BP kénytelen volt elhalasztani egy harmadik olajfogó hajó munkába állítását az április végén, egy robbanás után a tenger mélyére süllyedt olajfúrónál. Az újabb hajóval csaknem kétszer annyit olajt tudnának felfogni, mint a jelenlegi napi 25 ezer hordónyi. A sérült kútból harmincezer és hatvanezer hordó közötti olaj ömlik a tengerbe naponta, a becslések szerint.

– Független HÍrügynökség –