Kiadták az Egyesült Államoknak a jamaicai bandavezért

Megérkezett az Egyesült Államokba csütörtökön Christopher Coke állítólagos jamaikai drogbáró, akinek kiadatása miatt 73 halálos áldozatot követelő zavargások törtek ki Kingstone-ban.

A 42 éves férfit drog- és fegyvercsempészettel gyanúsítják az amerikai hatóságok, és akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

Coke helyi idő szerint csütörtök este érkezett meg New York városába, és pénteken kell megjelennie vádemelésre egy manhattani szövetségi bíróságon – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. Washington azzal vádolja Christopher Coke-ot, hogy ő vezeti a Shower Posse nevű bűnbandát, amely az amerikai hatóságok állítása szerint nemzetközi drog- és fegyvercsempészettel foglalkozik. Életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat, ha bűnösnek találja egy amerikai bíróság.

Coke kiadatását az Egyesült Államoknak május 24-én engedélyezte a jamaikai kormány, több hónapig tartó ellenkezés után. A férfi kiadatása ellen azonban több ezren kezdtek el tüntetni. Coke hívei barikádokat emeltek, hogy megakadályozzák az állítólagos bandavezér letartóztatását. A zavargásnak 73 halálos áldozata volt.

A férfit végül kedden fogták el egy rendőrségi ellenőrzőpontnál, Kingstone közelében A szakállát leborotváló, és elfogásakor egy parókát viselő Coke egy helyi lelkész autójában ült, aki azt állította, hogy az amerikai nagykövetségre tartottak, hogy Coke feladja magát. A férfi csütörtökön egy jamaikai bíróságon feladta fellebbezési jogát kiadatása ellen, ezután szállították New York-ba.

-Független Hírügynökség-