Ki mondja meg, ki szereli a vízcsapot? – Népszabadság

Sem az adószakember, sem a munkaügyi kutató számára nem egyértelmű, pontosan mit jelent az adózás alá nem vont kereset fogalma, és hogyan valósulhat meg mindez a gyakorlatban – írja a Népszabadság.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint életveszélyes a kezdeményezés, miszerint az eddig az adózást elkerülő ház körüli munkákat adómentessé teszik, hiszen ki mondja meg, hogy egy vállalkozó szereli-e a vízcsapot vagy egy ház körüli munkás.

Eszköz lehetne a valódi adókedvezmény

 Emellett az is kérdés, hogy mi lesz az adómentességet élvező alkalmi munkás nyugdíj- és egészségbiztosításával. Frey Mária, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet tudományos főmunkatársa számára még mindig nem világos, hogy mit ért a kormány adózás alá nem vont kereseten.

 A szakértő szerint inkább érdekeltté kellene tenni mindkét oldalt abban, hogy a háztartás keretei között végzett munka bekerüljön a szervezett munka világába. Ehhez szerinte eszköz lehetne a valódi adókedvezmény, de nem az adómentesség. A kormány nemrég bejelentett 29 pontos akciótervében szerepel, hogy bevezetnék az adózás alá nem vont kereset fogalmát.

– Független Hírügynökség –