Ki mondható ma képzőművésznek?

Szemadám György
Szemadám György - © Fotó: MMA
Hajdúnánás - A képzőművészet helyzetképét vázolta Szemadám György festőművész.

Magyarországon – több európai ország gyakorlatával ellentétben – nem tisztázott a művész státusza. Egyszerűbben szólva: nem tudni, hogy ki a művész, s hogy ki nevezheti magát annak – dióhéjban így foglalta össze a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a képzőművészet helyzetképét, ezt tolmácsolta Szemadám György festőművész, érdemes művész a hajdúvárosban, a művésztelep zárókiállításának napján.

Egyrészt ott van az UNESCO által is elfogadott kijelentés, hogy „az a művész, aki annak vallja magát”, másrészről számos olyan, felépített kritériumrendszer létezik, amely a „professzionális művészt” (mint aki hivatásszerűen folytat alkotóművészeti munkát) kívánná megkülönböztetni a hobbiművésztől, aki saját kedvteléséből és alkalmanként végez alkotó munkát – idézte Butak András (Képző- és Iparművészeti Társaságok Szövetségének elnöke) gondolatait ezzel kapcsolatban.

Nyilvánvaló, hogy innentől kezdve egy „művész törvény” megalkotása jóformán lehetetlenné válna, mégis, a MMA megteszi azokat a lépéseket, amelyek végül elvezetnek e régen várt törvényhez – mondta. Az összefoglaló több anomáliát is feltárt. Például hogy kívülálló számára meglehetősen áttekinthetetlen a képzőművészeket képviselő szakmai szervezetek rendszere, ráadásul eléggé meggyengült pozícióban képviseltetnek a szakma érdekei.

Másrészt a magyar képzőművészet legnagyobb ereje, az uniformizáltság hiánya, a sokrétűség egyben a gyengéje is, mert például a kulturális államtitkár számára vajon áttekinthető-e az a struktúra, amely jellemzi a művészeket tömörítő szervezeteket? – vetődik fel.

A teljes kulturális szféra számára az egyik legfontosabb változás volt a Nemzeti Kulturális Alap létrehozása, amellyel a kulturális terület finanszírozásában új időszámítás kezdődött. Az új intézmény bővülő és megfelelő alapot biztosított a szakmai programok megvalósításához, s a legfontosabb művészeti szervezetek közvetlenül befolyásolhatták a támogatásokat. Sajnos a központosítás, és a beszűkülő keretek elérték az NKA-t, ami visszavezet ahhoz a problémához, hogy olykor sebtében beadott szoborpályázatot előnyt élveznek egy évtizedes rendezvénnyel szemben – hallhattuk.

HBN-BB
hirdetés