Ki lesz a legjobb a bahreini estében?

Sebastian Vettel és a Ferrari (képünkön) veszélyes lehet a toronymagas favorit Mercedesekre Bahreinben
Sebastian Vettel és a Ferrari (képünkön) veszélyes lehet a toronymagas favorit Mercedesekre Bahreinben
A Perzsa-öbölben villanyfényes futamon száguld tovább a Forma–1-es mezőny.

Minden idők leghosszabb Forma–1-es idénye rohamtempóra készteti a csapatokat, így két héttel a szezonnyitó futamot követően máris itt az újabb nagydíj. Nem csak hosszú a szezon, de változtatások is vannak benne. Bahrein 2010 óta nem szerepelt ennyire elől a versenynaptárban, való igaz, 2011-ben szezonnyitó lett volna, de a helyi zavargások miatt törölték, és helyette Ausztráliában kezdődött az évad.

Mivel ez a pálya a sivatag közepén található, megkülönbözteti a többi versenyhelyszíntől. Az ausztrál ősz után itt kifejezetten kellemes meleg várható, az is a száraz fajtából. Két esztendeje a szezon előtti három tesztelésből kettő itt zajlott, így ismerős a pálya a csapatok számára. Az időjósok szerint versenyzésre ideális, napos időre és 25 fok körüli hőmérsékletre számíthatnak a csapatok a versenyhétvége során.

Lesz meglepetés?

Az Ausztrál Nagydíj nem hozott meglepetést az éllovasok tekintetében. A kettős Mercedes-siker és a lepattanót elkapó Ferrari ismerős felállás tavalyról. Az elmúlt esztendőben köztudott volt, hogy a maranellói autók jól teljesítenek extrém melegben a jobb gumikezelésüknek köszönhetően, így akár most is meglepetést okozhatnak, bár tavaly mégis Hamilton vihette haza a győztes trófeát a Perzsa-öbölből.

Mindenesetre sokan remélik, hogy Bahreinben tisztább képet kaphatunk a reális erősorrendről. Az élen valószínűleg nem történnek forradalmi változások, de hátrébb előfordulhatnak meglepetések. A Toro Rossótól már az első futamon is többet vártunk, s az is érdekes lehet, hogy a Haas folytatja-e kitűnő szereplését, vagy csak egyszeri pontszerzést láthattunk Romain Grosjeantól.

Esti futam

Az első Bahreini Nagydíjat 2004-ben rendezték, ennek örömére a 10. évfordulón esti, villanyfényes futamot rendeztek a szahíri pályán, és ez azóta is így maradt. A versennyel kapcsolatos érdekesség még, hogy 2012-ben és 2013-ban is ugyanaz a három pilóta (Vettel, Raikkönen, Grosjean) állt a dobogó ugyanazon három helyén. Bár Sebastian Vettel vagy Raikkönen ismét dobogós lehet, nagy fegyvertény lenne a Haastól, ha mindjárt a második futamán dobogóra állhatna Grosjean által.

Az 57-körös Bahreini Nagydíj április 3-án, magyar idő szerint 17 órakor kezdődik a szahíri pályán (Tv.: M4 Sport, élő). A pálya hossza 5,412 km, a teljes versenytáv 308,238 km. A pályán 15 kanyar és egy egyedülálló, 1,09 km hosszú célegyenes található. A körrekordot Pedro de la Rosa tartja (2005-ből), ideje 1 perc 31,447 másodperc. Tavaly Lewis Hamilton nyerte a futamot, a második helyezett Kimi Raikkönen (Ferrari) lett, míg a bronzérmes helyen Nico Rosberg (Mercedes) ért célba.

– Amber PR –Sporthírek