Ki kell adni az Eichmann-nal kapcsolatos titkos iratokat

Nincs joga visszatartani a német kormánynak az Adolf Eichmannal kapcsolatos titkos iratokat. Így döntött pénteken a német Szövetségi Közigazgatási Bíróság..

A bíróság, amelyhez egy szabadúszó argentin újságíró fordult keresettel, ezzel a döntéssel érvénytelenítette a német kormány eddigi érvelését, miszerint a Holokauszt főszervezőjének tartott Eichmann-nal kapcsolatos csaknem három és félezer oldalas dokumentum nyilvánosságra hozása kockáztatná a német külpolitikai érdekeket. A német kancellár hivatala, amely a titkosszolgálatokért felelős, azt közölte, hogy a dokumentumok közzététele veszélyeztetné a német titkosszolgálatok informátorait, és a szervezet kapcsolatait a külföldi szolgálatokkal.

A Szövetségi Közigazgatási Bíróság egyébként hagyott egy kiskaput Angela Merkel hivatalának. Az ítélet indoklása szerint a kancellári hivatal még előállhat új érvekkel a főleg az 1950-es és 60-as évekből származó iratok visszatartásával kapcsolatban.

Eichmann az európai zsidóság deportálásának, illetve haláltáborokba való hurcolásának egyik fő szervezője volt. Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után az ő irányításával vittek el több mint félmillió magyar zsidót, akiknek nagy többségét meggyilkolták a haláltáborokban.

A második világháború után Eichman három évig favágóként bujdosott, majd sikerült Argentínába jutnia. Később felesége és gyermekei is követték, és Buenos Aires mellett, Suarezben telepedtek le. Eichmann autógyári munkás lett Ricardo Klement néven. 1960-ban egy izraeli kommandó elrabolta, majd az Argentínában tárgyaló izraeli külügyminiszter különgépével Izraelbe szállította. Jeruzsálemben bíróság elé állították, a per végén halálra ítélték, és felakasztották 1962. május 31-én. Hamvait a Földközi tengerbe szórták. Eichman volt az egyetlen, akit kivégeztek Izrael történetében.

– Független Hírügynökség-