Ki éli túl a VB csoportkört?

Akt.:
Ki éli túl a VB csoportkört?
Esélylatolgatás a holnap induló labdarúgó VB elé.

A-csoport: Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay, Franciaország

A házigazda dél-afrikaiak elég nehéz feladat elé néznek, ha saját közönségükkel és az vuvuzelákkal megtámogatott lelátók előtt tovább szeretnének jutni a csoportból.

Három ellenfelük közül egyiket sem vehetik félvállról, hiszen a mindig kiszámíthatatlan dél-amerikaiak és a Henry kezezésével kijutó franciák is kemény diót fognak jelenteni. Papírforma szerint szinte semmi esélyük sincsen, a csoportban a kérdés csupán az, hogy melyik latin-amerikai gárda ér oda a második helyre Ribéryék mögé.

B-csoport: Argentína, Nigéria, Dél-Korea, Görögország

A Maradona vezette argentin válogatott ha nehézkesen is, de kijutott a VB-re, s ha már ott vannak ebből a csoportból könnyedén, valószínűleg 9 ponttal, magabiztosan jutnak tovább a kiesése szakaszba. A második hely kérdéses, hiszen mind az afrikai, mind az európai, mind az ázsiai csapat esélyesnek tűnik, bár talán a görögök EB győzelmük óta mutatott teljesítményükkel kicsit kilógnak a sorból.

C-csoport: Anglia, Egyesült Államok, Algéria, Szlovénia

A labdarúgás feltalálói nem nagyon kerülhettek volna könnyebb csoportba, s talán régen nem is voltak ilyen esélyesek a végső győzelemre, hiszen a jó nevekből álló keret végre igazi agytrösztöt kapott Capello személyében, hogy sikerre vezesse a szigetország válogatottját. A második hely sem okozhat túl nagy fejtörést, hiszen a Team USA Donovan vezetésével minden bizonnyal ott lesz a legjobb 16 között.

D-csoport: Németország, Ausztrália, Ghána, Szerbia

Ghána Essien kiesésével lényegileg elvesztette arcát, s minden bizonnyal el meg is pecsételi a sorsát a csoportban. Így a németek és a szerbek látszanak a csoportelsőségért harcban állni, hiszen mindkét válogatott nem egy klasszis játékossal felvértezve vág neki a küzdelmeknek. Meglepetés persze történhet, de azt semmiképpen ne az afrikai focistáktól, sokkal inkább az 5. kontinens keretétől várjuk.

E-csoport: Hollandia, Dánia, Japán Kamerun

A hollandok útjába senki nem állhat, s ehhez semmi kétség sem férhet, ha a védelmet nem vesszük figyelembe minden egyes poszton a labdarúgás elitjéhez tartozó játékost tudnak felmutatni, amely bőven elég lesz mind a három csoportmeccs megnyeréséhez. A másik továbbjutó viszont kérdéses, az ismét három földrészről érkező válogatottak között nehéz különbséget tenni, még ha az európai alakulat kicsit kitűnni látszik a trióból, akkor sem mehet biztos.

F-csoport: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia

A címvédő olaszok csúnyán leszerepeltek a két évvel ezelőtti EB-n, ami persze nem jelenti azt, hogy ezt a gyengécske csoportot nem tudják behúzni. Sőt ezek után talán a második hely sem kérdéses, hiszen Paraguay szintén kitűnik „az igazi focistával” nem rendelkező Új-Zéland és a VB újonc Szlovákia előtt, bár ez utóbbi selejtezős teljesítménye alapján még meglepetést is okozhat, s megeshet, hogy északi szomszédaink bizony ott lesznek a kieséses szakaszban.

G-csoport: Brazília, Észak-Korea, Elefántcsontpart, Portugália

A „halál csoport”, ahogy a szemre legnehezebb csoportot emlegetni szokták, s kétségtelen, hogy e kvartett, még ha a nagyon szabadkozó észak-koreaiak teljesen esélytelenül is indulnak neki a dolognak, tűnik a legerősebbnek. A mindig erős és legtöbb VB címet felmutató Brazíliát talán nem is kell indokolni, mint ahogy a világ egyik legjobbját soraiban tudó portugál válogatott is magáért beszél, vagy mondhatjuk mi helyettük, hogy Európa braziljai nem a csoportkör után hazakullogni jöttek, csak mint a legjobb játékosát egyenlőre nélkülöző Elefántcsontpart. Ami biztos, hogy itt semmi sem az, s akármi előfordulhat.

H-csoport: Spanyolország, Svájc, Honduras, Chile

Az európai labdarúgás trónján ülő Spanyolok kétségtelenül a csoport favoritjai, hiszen az őket csak távolról szemlélő „h-sok” mind játéktudásban, mind alapanyagban messze elmaradnak tőlük. Így talán nem is kérdés, hogy veretlenül ők fognak tovább jutni első helyen, de hogy ki követi őket az nem tűnik ennyire egyértelműnek, hiszen a minden bizonnyal nagy küzdelmet hozó Svájc-Chile fog erre választ adni.

J.M.

A futball VB hírei

A nőket is elkapja a fociláz