Ki akar nálunk dolgozni?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: huffingtonpost.ca
Debrecen – Leginkább azok költöznének ide, akiknek még nincsenek gyerekeik.

Leginkább a finnek és a szerbek szeretnének Magyarországra költözni munkavállalás miatt, de a környező országok állampolgárai is nyitottak lennének egy ilyen lehetőségre.

Új élményekért

A Boston Consulting Group és a The Network 189 országban, 200 ezer álláskereső megkérdezésével vizsgálta meg, kik és miért szeretnének Magyarországra jönni munkavállalás céljából. A válaszadók legfőbb motivációként az új élményeket és a munkatapasztalatot említették. A világ 189 országának lakosai közül a finnek és a szerbek szeretnének a legnagyobb arányban (16 százalék) hozzánk költözni. A lista második fokán a szomszédos Románia és Szlovákia mellett a vezető nyugat-európai gazdaság, Franciaország állampolgárai szerepelnek 12 százalékkal. Érdekes adat, hogy nem csak Ukrajnában, de Portugáliában is minden tizedik lakos gondolja vonzó célpontnak Magyarországot, ha munkáról van szó.

Lehetőséget látva

Azok, akik szívesen jönnének hazánkba dolgozni, azért vágynak ide, mert lehetőséget látnak arra, hogy új élményeket és különleges munkatapasztalatot tudjanak szerezni. Sokakat motivál a magyar kultúra megismerése, a jobb állásajánlatok és a jobb karrierlehetőségek is. Végzettséget tekintve a mérnökök több mint egyötöde élne szívesen Magyarországon, ezzel náluk a legmagasabb az országunkba költözési
hajlandóság. A kereslet és kínálat itt tökéletesen ki is egészíti egymást: a Profession.hu 2014-es adatai szerint rendkívül nagy a kereslet a jó mérnökökre. A közgazdaságtani és adminisztrációs végezettséggel rendelkezők 9, az IT-szakemberek 8 százaléka költözne hozzánk. Érdekes, hogy a Magyarországra szívesen költöző válaszadók leginkább a közlekedés miatt aggódnak, és az ezzel kapcsolatos információk érdeklik
őket. Ezt szorosan követi a nyelvtanulás lehetősége, az adózás és a családtagok számára nyitott munkalehetőségek. Az általános témák közül legkevésbé a gyermekfelügyeletet és az oktatást tartják fontosnak. Az előbbi adatot részben magyarázza, hogy leginkább azok költöznének ide, akik nem élnek tartós kapcsolatban és nincs gyerekük.

HBN