Kézzel varrott viseletek között

Kézzel varrott viseletek között
© Fotó: Bánhegyi Zoltán
Balmazújváros – Ötödik alkalommal rendezte meg a Népi Játékok és Ételek Fesztiválját a Hortobágy melléki város.

A Kadarcs Hagyományőrző Egyesület fesztiválhangulatot varázsolt az esemény helyszínére. Az ősz eleji rendezvényen korosztálytól függetlenül mindenki megtalálta a saját ízlésének megfelelő időtöltést. A méta bajnokság, a hagyományos népi ízek, ételek, a zenei csemegék, a parasztolimpia, vagy a tűzoltók egymás követő kavalkádja kellemes időtöltés volt szombat délutánra a Kadarcson.

Díszítések sok helyről

A néhány héttel ezelőtt a Népművészet Ifjú Mestere elismerést kapott Petrovics Nikolett, egyedi kollekciójából összeállított divatbemutatója első alkalommal mutatkozott be a Hortobágy mellyékén. A fiatal szövő néhány évvel ezelőtt eltervezte, hogy megyénk tájegységei szőtteseinek technikáit és mintáit feleleveníti és megpróbálja újra a köztudatba hozni.

kadarcs2Fotó: Bánhegyi Zoltán

– Az általam készített viseleteken is a hagyományos technikákat és mintákat alkalmazom. A technikák között felsorolhatjuk a szedettest, a csipkét, a csáncsálást, a takácsmintát, a göböst és az azsúrt. Ezeket a hagyományos technikákat ötvözöm a napjainkban népszerűvé vált szabásmintákkal. Így egy mai szemmel divatos ruhadarabon elevenednek meg a hagyományos technikákkal készült minták, amelyek formavilágát a régen használt szőttesek díszítéseiből merítem, majd azokat részben átalakítom és a tervezett szabásminta figyelembe vételével helyezem el a ruhadarabokon. Célom, hogy a ma élő emberek érdeklődését felkeltsem ezekkel a ruhadarabokkal, megmutatva nekik azt, hogy a kézzel készített ruhák napjainkban is megállják helyüket – beszélt céljairól Petrovics Nikolett.

kadarcs3Fotó: Bánhegyi Zoltán

A bemutatón felvonultatott viseletek is ezeket a technikákat és formavilágot hordozzák magukon. Elkészítésükkor figyelembe vette a mai fiatalok igényeit, hogy szívesen viseljék ezeket a darabokat, jól érezzék magukat benne.

– A tervezéskor ügyelek az egyediségre és az egyszerűségre, kerülöm a túldíszítettséget, de azért a színekkel is szeretek játszani. Azonban olyan figyelemfelkeltő darabokat próbálok készíteni, melyek minden korosztályban érdeklődést váltanak ki – zárta gondolatait a megvalósításról.

Petrovics Sándor, a hagyományőrző egyesület vezetője kiemelte, szívügyének érzi az egyesület, hogy a hagyományokat tovább ápolják és átadják a mai fiataloknak. A nagy érdeklődés is azt bizonyítja, jó úton járnak.

– Bánhegyi Zoltán –