Járvány

2020.05.22. 07:16

Örökre velünk maradhat a Covid–19

Lesz már vakcina, lesznek különböző gyógymódok is, de mégsem sikerül teljesen felszámolni – a HIV/AIDS vagy a tuberkulózis mintájára a koronavírus-járvány esetében is könnyen elképzelhetőnek tartja ezt az eshetőséget az amerikai Yale Egyetem orvostörténész-professzora, Naomi Rogers.

Két hónap bezártság után kezd visszatérni az élet Európa és Amerika városaiba. De vannak szakvélemények, amelyek óvatosságra intenek, ahogyan olyanok is, amelyek szerint a koronavírustól talán soha nem fogunk teljes egészében megszabadulni – írja a Magyar Nemzet. A lap arról kérdezte a szakértőt, mikor mondhatjuk ki: most már vége.

„Különbség van aközött, hogy egy járványt mikor tekinthetünk orvosi, illetve társadalmi értelemben lezártnak. De innen, az Egyesült Államokból legalábbis azt mondom, az sem világos, mikor lehet majd vége orvosi szemmel nézve” – fogalmazott Naomi Rogers.

Úgy vélte, egyrészt a szakemberek sem értenek ebben egyet, másrészt a teszteléstől kezdve a vakcináig még számos kérdőjel van azzal kapcsolatban, milyen technológiai lehetőségek lesznek a koronavírus-járvány feltartóztatására.

„A legutóbbi nagy világjárvány a HIV/AIDS volt, amelyet az 1980-as évek elején fedeztek fel, s továbbra sincsen rá csodaszer, pedig reménykedtek benne akkoriban. Mint problémát nem sikerült megoldani, kezelni azonban már tudjuk, a világ megtanult együtt élni vele”

− emlékeztetett a szakértő.

Naomi Rogers hangsúlyozta: társadalmi szempontból a mostani járvány végét az jelentené, ha az élet visszatérne a megszokott kerékvágásba, amilyen a Covid–19 kitörése előtt volt.

„De itt, az Egyesült Államokban azt látjuk, vannak olyanok, akik már úgy tesznek, mintha túl lennénk rajta, míg mások tartják egymástól a távolságot, szájmaszkot viselnek. Ez két nagyon különböző magatartásmód és elképzelés” – mondta.

Naomi Rogers
Fotó: Magyar Nemzet

A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy a HIV/AIDS-hez hasonlóan a Covid–19 is örökre velünk marad.

„Elképzelhető, hogy egyes helyeken például vissza-visszatér, illetve a kezelésében, a betegek állapotának javításában, a megelőzésben különböző gyakorlatok alakulnak ki. Gondoljunk például a tuberkulózisra: van vakcina, vannak gyógymódok is, de nem sikerült felszámolni ezt a fertőző betegséget. Azt hiszem, ha egy örök tanulsága lesz a Covid–19-nek, akkor az annak a tudatosítása, hogy a fertőzés ma is nagyon súlyos probléma, amelyet komolyan kell venni. Senki sincs teljes biztonságban” – fogalmazott Naomi Rogers.

A Magyar Nemzet interjúja itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában