Kézfeltartással, kevés tiltakozással fogadták el a megye költségvetését

Kézfeltartással, kevés tiltakozással fogadták el a megye költségvetését
© Fotó: Matey István
Balmazújváros – Elfogadta a 2016. év költségvetési rendeletét a megyei közgyűlés.

Idei első testületi ülését Balmazújvárosban tartotta a megyei önkormányzat közgyűlése pénteken. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat még 2015-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára azt a kezdeményezést, hogy a települések jó gyakorlataikat, fejlesztési terveiket, megvalósult beruházásaikat az önkormányzat közgyűlésein mutassák be. A kezdeményezés folytatásaként 2016-tól úgynevezett kihelyezett üléseket tart az önkormányzat, amelyeknek a tervek szerint más-más település ad majd otthont. Pajna Zoltán elnök szerint mindezzel picit oldják a megyeközpontúságot, és a megye értékeire irányítják a figyelmet.

Kis történelem

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója a vármegye kialakulását, működését, tisztségviselőit, valamint a januárban történt fontos megyei eseményeket bemutató digitális összeállítást készített az eseményre. Ebben egy balmazújvárosi városfilm is helyet kapott. Szólt arról is, hogy Hortobágy megalakulás, valamint Püspökladány és Balmazújváros számára a városi cím elnyerése is januárra esett anno.

Mindezek után a képviselők a megyei önkormányzatnak két nemzetközi projektben, a PRACTYCE III. és a SMILE elnevezésűben betöltött szerepét vitatták meg. Az első a fiatal vállalkozókat segíti nemzetközi piacra. A második pedig az önkormányzat Visegrádi Alapra benyújtott, alacsony költségvetésű nyertes projektje. Ennek célja a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés és az innovatív megoldások begyűjtését szolgáló közbeszerzések elősegítése a közigazgatásban a visegrádi országokban.

Akadt tiltakozó

A második napirend során a közgyűlés a 2016. évi költségvetési rendeletét fogadta el igenekkel és néhány tartózkodással, 330 millió forintnyi összeggel. A hozzászólások során kisebb feszültség keletkezett a képviselők között, mert Ménes Andrea (Fidesz) bizottsági elnök kíváncsi volt arra, hogy egy ilyen stabil, jól összeigazított költségvetési rendelet esetében miért akad tiltakozó? Két válasz is érkezett a felvetésére. Mohácsi László képviselő a Jobbik részéről úgy mondta, a költségvetés szakmailag megáll, de az uniós források, az ügyintézés lassúsága, a politikai döntések fenyegetettsége vet árnyékot a tervezhetőségre. Pedig fontos lenne, hogy fiataljainknak perspektívát adjon egy-egy beruházás, s elejét vegyük a rémisztő méreteket öltő kivándorlásnak.

Tóth József (DK) is „elismerte”, hogy tartózkodott. (Ezen az ülésen kézfeltartással szavaztak a képviselők, mert az ülésterem nem volt technikailag kész két tucatnyi képviselő elektronikus szavazására.) Mint kifejtette, akár azért is tehetné, mert ellenzékként ez lehetne az elvárt minta, de ebben az esetben nem így történt. Az egyik legfontosabb, legizgalmasabbnak ígérkező téma, a költségvetés idén (sem) okozott izgalmakat – mondta. A tiltakozás nem az önkormányzat felé irányul – nyugtatta meg Pajna Zoltánt –, hanem, szól az egész rendszernek, amely 330 millió forintos, vagyis körülbelül egy közepes községnek megfelelő költségvetési összeget tartalmaz 2016-ra – mondta. A kiváló apparátussal rendelkező megyei közgyűlés pedig többre, több feladatra, valóban területfejlesztési feladatokra hivatott – emelte ki.

A lassú építkezés azért elkezdődött – reagált Pajna Zoltán elnök, hozzátéve, a nemzetközi projektekben való részvétel is azt mutatja, bár kicsi, de hihetetlenül aktív és előremutató az apparátus.

HBN
hirdetés