Kezelhető a pikkelysömör

Csaknem 200 ezer ember szenved a pikkelysömörtől Magyarországon – mondta Wikonkal Norbert bőrgyógyász. Sokáig tévesen hitték, hogy ez a bőrbetegség csupán esztétikai problémát okoz. Holott súlyos esetekben, minden ötödik betegnél izületi gondok is felmerülnek, sőt, ha nem kezelik akár rokkantságot is okozhat. A szakember felhívta a figyelmet: nem egészen másfél éve olyan új biológiai kezelést kaphatnak a súlyos psoriasisban, azaz pikkelysömörben szenvedők, amellyel ők is tünetmentessé tehetők.

Lelki zavart okozhat

A pikkelysömört genetikai hajlam hozza elő, az immunrendszer komoly zavara és sajnos nem gyógyítható, de tünetmentesíthető betegség – mondta a bőrgyógyász-onkológus. A karokon, a végtagokon, sőt gyakran az arcon jelentkező olyan bőrelváltozás, amely komoly lelki zavarokat okozhat a betegeknek, ami például a munkavállalást is nehezítheti. Hozzátette: súlyos esetekben, egyes becslések szerint a betegek 20 százalékánál izületi problémát is okoz, sőt, akár szív-, és érrendszeri betegség is kialakulhat a psoriasis miatt.

2005 óta elérhető

10 éve még álmodni sem mert az orvostudomány, hogy lesznek olyan készítmények, amelyek azokon a súlyos eseteken is segíteni tudnak, amelyeknél a hagyományos kezelés nem válik be – mondta Wikonkal Norbert. Az Amerikában a ’90-es évek végén, a reumatológiában használt új gyógyszerekről azonban kiderült, hogy a psoriasisnál is hatásosak. A készítmény 2005-ben Magyarországon is megjelent és 2008. decembere óta már széles körben alkalmazható ez a biológiai eljárás.

Jelenleg az országban 8 pikkelysömör-centrumban, a jelentős egyetemi klinikákon, és néhány megyei kórházban kaphatják meg ezt a kezelést azok a betegek, akiknél a hagyományos eljárás nem segített. A szert folyamatosan kell szednie a betegeknek, ami egyébként nekik nem kerül semmibe, mivel a készítmény évei 3-5 millió forintos árát a tb támogatja. Hozzátette: eleinte, a penicilin felfedezése idején az antibiotikumokat is aranyárban mérték, ma már az egész világon elterjedt, és megfizethető árban van. Ezért van remény arra, hogy a pikkelysömör kezeléséhez szükséges új gyógyszer is előbb-utóbb még szélesebb körben alkalmazható lesz. FH

 

betegségről bővebben

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, elterjedtsége Magyarországon 2 százalék körül van. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de többnyire tünetmentesíthető.