Kezelhetetlen szárazság keseríti meg a gazdák életét

Akt.:
Kezelhetetlen szárazság keseríti meg a gazdák életét
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Hajdú-Biharban több az öntözhető terület, mint országosan, persze messze nem elég.

A hosszantartó szárazság és a krónikus vízhiány együttes hatására a kukoricánál idén nagyon hasonló tünetek jelentkeztek, mint az embernél a hirtelen szívhalál. Az idei nyár nyilvánvalóvá tette, hogy az öntözésfejlesztési beruházások nem halogathatóak tovább.

Alig két százalék

Miközben hazánkban a több mint ötmillió hektár mezőgazdaságilag művelt területből mindösssze százezer hektár (a teljes terület nem egészen két százaléka) öntözhető, a bejövő felszíni vizek nagy része anélkül folyik át az országon, hogy bármi hasznot hajtana. A Naplónak nyilatkozó szakemberek szerint ez a helyzet azért is tarthatatlan, mivel 100-ból már 28 az aszályos évek száma. Van ahol a pénz hiányzik, másutt a vízkivételi lehetőség, de problémát jelent a birtokszerkezet felaprózottsága és az öntözési infrastruktúra lepusztult állapota is. Megyénk 330 ezer hektárnyi szántóterületéből mintegy nyolc-tíz százalék öntözhető, persze ez sem elég. A hajdú-bihari és a szabolcsi szakemberek már dolgoznak azon az átfogó öntözés-fejlesztési terven, melynek célja, hogy földrajzi régiónként határozza meg a csatornarendszerek optimumát – tudta meg a Napló Örvendi Lászlótól, a Magosz megyei elnökétől. Szerinte tarthatatlan, hogy vannak a megyében olyan, akár több ezer hektáros termőterületek, ahol semmiféle öntözési lehetőség nincs.

Áttörésre várva

Információink szerint az elmúlt években is voltak ugyan kisebb-nagyobb öntözésfejlesztési beruházások Hajdú-Biharban, de az áttörés még várat magára. A mezőgazdászok nagy reményekkel tekintenek a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra, amikor országosan összesen 53 milliárd forint uniós forrás jut majd a vízgazdálkodási feladatok támogatására. Ennek keretében a gazdák új öntözőberendezések kiépítésére, a régiek korszerűsítésére, meliorációra és vízvisszatartásra igényelhetnek pénzt, legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. Az elképzelések arról szólnak, hogy ez az 53 milliárd forint közösségi forrás 100 milliárd forintnyi fejlesztést indíthat be, és ezzel akár ötven százalékkal is nőhet az öntözhető területek nagysága. A szakemberek szerint van hová fejlődni, hiszen 1990 óta gyakorlatilag megfeleződött az öntözött területek nagysága.

Vizet, de honnan?

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal munkatársa arról beszélt, hogy a kútból történő öntözéssel szemben a felszíni vizekből történő öntözésé a jövő, erre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. „A csemegekukoricával, zöldborsóval vagy vetőmag-termesztéssel foglalkozók számára eddig is létkérdés volt a területeik öntözhetősége, ők igyekeztek a lineár és a csévélődobos öntözési rendszereiket is folyamatosan fejleszteni. Persze, az öntözés nem olcsó mulatság, a gazdák ezért is fűznek komoly reményeket a hamarosan megjelenő európai uniós pályázatokhoz” – fogalmazott. Tudnivaló, hogy az agrárium világviszonylatban a legnagyobb édesvíz-felhasználó a maga hetven százalékos arányával, a Naplónak nyilatkozó szakemberek szerint éppen ezért luxus megengedni azt, hogy a felszíni vizek akadálytalanul haladhassanak keresztül az országunkon.

– Petneházi Attila –


Hátráltató lehet

Abban nincs vita az érintettek között, hogy égető szükség van az uniós pénzekből történő öntözésfejlesztésre, ugyanakkor nagy kérdés, hogy célba érnek-e a milliárdok. A beruházási kedvnek gátat szabhat például a földforgalmi törvény, ami a korábbi szabályozással szemben nem biztosít előbérleti jogot a jelenlegi bérlőnek. Márpedig az öntözésfejlesztés sokba kerül, ráadásul hosszan megtérülő beruházás, ezért csak biztosan előre látható, hosszú távú földhasználat esetén célszerű rá költeni.

A víz a mezőgazdász stratégiai fegyvere
Debrecen – Az agráriumnak kell(ene) a leggyorsabb ütemben felkészülnie a klímaváltozás kihívásaira.


Az öntözővíz aranyat ér
Hajdúnánás – A berendezett terület felén sem élnek a gazdák a vízutánpótlás lehetőségével.