Kezdődnek a debreceni diplomaosztók

Kezdődnek a debreceni diplomaosztók
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A májusi doktoravatóval megkezdődik a Debreceni Egyetemen a nyári diplomaosztó ünnepségek sorozata. Valamennyi rendezvényt élőben lehet nyomon követni az unideb.hu portálon.

Nincs a Debreceni Egyetemnek olyan hallgatója, aki ne álmodna arról, hogy a Díszudvaron egyszer neki szólnak majd a fanfárok, őt kéri meg a bárányos címeres gerundiumot hordozó diák, hogy – a Református Kollégium iránti tiszteletből – talárt, diáksapkát viselve, állva fogadja az intézmény ugyancsak talárba öltözött vezetőinek bevonulását saját diplomaosztó ünnepségén, és kara gerundiumára esküt téve, a diplomát kézbe kapva intsen búcsút az alma maternek.

Az ünnepségek sorát május 27-én, szombaton 11 órakor a doktoravató nyitja az Aulában, amelyen több mint hetvenen, köztük végig kitűnő tanulmányi teljesítményét elismerve egyikük a köztársasági elnök aranygyűrűjét is átvéve tehet esküt. De addig még néhány adminisztratív feladat áll a leendő doktorok előtt, akik regisztrációért ezt az oldalt kereshetik fel.

Majd a kari diplomaosztókkal folytatódik a sorozat: a Főépület Díszudvarán elsőként június 16-án az Általános Orvostudományi Kar végzősei ünnepelhetnek.

Az első,1914-15-ös tanévben a teológiai karon 80, a jogi karon 133, a bölcsészeti karon pedig 8, összesen – a korábbi felsőévesekkel együtt – 354 hallgató járt a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetemre. Ma a Debreceni Egyetem 14 karán megközelíti a 30 ezret az összlétszám. Közülük több mint háromezren vehetik át diplomájukat a Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségeken, amelyeket élőben is nyomon lehet követni az unideb.hu oldalon.

– Debreceni Egyetem –