Kezdődik a fűtésszezon, a kémények 10 százaléka életveszélyes

Egy civil szervezet szerint a hazai kémények több mint fele hibás vagy rosszul működik, minden tizedik életveszélyes is lehet.

A rosszul elvezetett égéstermékek szén monoxid mérgezést okoznak, ami halálos is lehet. Magyarországon sem a mentőszolgálat, sem a rendőrség nem vezet arról statisztikát, hogy hányan kapnak szén monoxid mérgezést egy-egy fűtési szezonban, de minden évben több halálos áldoztatot is követelnek a rosszul karbantartott kémények és fűtési rendszerek.

Magyarországon körülbelül 1,5 millió kémény van, ebből nagyjából 150 ezer olyan rossz állapotban, hogy életveszélyes is lehet. Egy civil szervezet számításai szerint, ahhoz, hogy az ország valamennyi kéményénél kijavítsák a hibákat 150 milliárd forintra lenne szükség – mondta el a Független Hírügynökségnek Chappon (e:Sappon) Miklós, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének alapító elnöke.

Évente egyszer a törvény szerint minden háznál ellenőrzik a kéményseprők a kéményeket, a gyakorlatban azonban előfordul olyan is, hogy a lakók, úgy írják alá a munka elvégzéséről szóló igazolást, hogy a kéményseprők, a kémény közelébe sem jutottak -mondja Chappon Miklós. A balesetek elkerülése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy akinél még nem járt idén kéményseprő, az jelezze ezt a területileg illetékes vállalatnál. A szolgáltatásért nem kell külön fizetni, azt ugyanis a befizetett adókból fedezik. Csökkenthető a veszély akkor is, ha a fűtési rendszereket is ellenőrizteti mindenki még a hideg beállta előtt.

Sem a mentőszolgálat, sem a rendőrség nem vezet statisztikát arról, hogy évente hányan kapnak szén monoxid mérgezést.