Kezdődik a 2006-os tűzijáték áldozatainak kártalanítása

Keddtől kezdik a tárgyalásokat a kártérítésekről a kormány képviselői a 2006. augusztus 20-i tűzijáték áldozataival – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely.

A fideszes politikus újságírói kérdésre elmondta: a kártalanításra várhatóan 300 millió forintot költenek, amelyet a költségvetés általános tartalékából fedeznek.

Becslések szerint 300 millió forintba kerül majd a 2006. augusztus 20-i tűzijáték áldozatainak kártalanítása. Gulyás Gergely budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az áldozatokkal kedden kezdik a tárgyalásokat. A tűzijátékkal kapcsolatban összesen 32 felperes van és a kormány mindegyikükkel szeretne megegyezni – tette hozzá a politikus. A pénzt a költségvetés általános tartalékából fedezik.

Az Országgyűlés még a múlt héten fogadta el a Lázár János, Kósa Lajos, Balog Zoltán és Gulyás Gergely által benyújtott javaslatot, amelyben arra kérték az új kormányt, hogy egyenlítse ki a tűzijáték áldozatainak követeléseit.

A kártérítés azokra nem vonatkozik, akik már kaptak kártérítést, akiknek a kártérítési igényét elutasították, akinek a büntetőjogi felelősségét az eseményekben megállapították, aki perben vagy peren kívül megállapodott az igényeiről, illetve akinek a feljelentése folyamán nem indult vagy bűncselekmény hiányában megszűnt a nyomozás.

Az országgyűlési határozat szövege szerint azért van szükség a teljes erkölcsi és anyagi kártérítésre, mert a 2006. augusztus 20-án rendezett budapesti tűzijátékkal összefüggésben öt emberéletet és többszáz személyi sérülést okozó tragédia történt. A határozat szerint a katasztrófát egyértelműen a tűzijáték megszervezésének hibái, a kapcsolódó jogi szabályozás hiányosságai, a vonatkozó jogszabályok megsértése idézte elő.

– Független HÍrügynökség –