Kezdetek, mesterek, stúdiumok: 70 éves a Medgyessy-kör

Kezdetek, mesterek, stúdiumok: 70 éves a Medgyessy-kör
© Fotó: DMK
Debrecen – Visszatekintő csoportos kiállítás nyílik augusztus 9-én, szerdán, 17 órakor a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola 70. évfordulója alkalmából a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

Az 1947-ben létrehozott első debreceni Képzőművészeti Szabadiskola (1967-től Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola) kezdettől legfőbb feladatának tekintette a régió (Hajdú-Bihar megye, Debrecen) vizuális kultúra területén tapasztalható hiányainak csökkentését/megszüntetését és a képzőművészet ún. „szabadművelődés” keretei között történő oktatását, népszerűsítését.

A kiállítás egyrészt a szabadiskola különböző korszakaihoz tartozó fontosabb tanárainak a munkásságából kíván jellemző műveket felmutatni, az eddigiekhez képest erősebben fókuszálva a kör fennállásának kezdeti szakaszára, odafigyelve az iskola létrehívását befolyásoló/meghatározó politikai-ideológiai szempontokra is.

Másrészt a köri tagságból kinevelődött hivatásos képzőművész réteg professzionális munkáiból válogat, reprezentálva a szabadiskolai képzésből továbblépő különböző alkotói/szemléleti utakat és irányokat (az iskolához kötődő hagyományok, stiláris azonosságok, tanári szemléletek hatásán túl) – ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a beadott munkák fényében lehetőség adódik a különböző időszakok mester-tanítványi kapcsolatainak, továbbélő szemléleti hagyományainak bemutatására is.

A kiállítás az alkotók szabadiskolai képzésben készült sikerültebb, tanulmány jellegű és az oktatási/képzési módszereket megfelelően reprezentáló munkáiból is bemutatni szándékozik néhány darabot,valamint a kör jelenlegi profiljának, s a módosult feltételeknek/elvárásoknak – az előzőekhez képest szűkebb bemutatása néhány jellemző munkával is része a koncepciónak. (Tarnóczi József festőművész, a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör vezetője. )

A kiállítás szeptember 1-ig tekinthető meg hétköznapokon 10.00–18.00-ig. Augusztus 20-án, 10.00–16.00-ig a Belvárosi Galériában (Kossuth u. 1.).

– Debreceni Művelődési Központ –