Kezdeményezik Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését

Kezdeményezik Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését
A Legfőbb Ügyészség pénteken indítványozta az Országos Választási Bizottságnál a kedden szabadlábra helyezett Sciennet-főnök, Leinemann Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését – tudta meg a Napló Borbély Zoltántól.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője hozzátette: Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését a terhére rótt három rendbeli, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő bűncselekmények gyanúja miatt kezdeményezték.

Leinemann azután nyert mentelmi jogot, hogy képviselő-jelöltként elindulhat az országgyűlési választáson a debreceni 2-es számú egyéni választókerületben.

A hatályos törvények alapján két szervezet kezdeményezheti a büntetőeljárás alatt álló jelöltek mentelmi jogának felfüggesztését. Ha a büntetőeljárás még vizsgálati szakban van (az ügyészségnél, a rendőrségnél), úgy a Legfőbb Ügyészség, ha már a bíróság előtt zajlik, akkor a Legfőbb Bíróság teheti meg, s mindkét esetben az Országos Választási Bizottság mondja ki a végső szót.

Az elmúlt hetekben több olyan büntetőeljárás alatt álló személy mentelmi jogát felfüggesztették, akik régebben követtek el bűncseleményt, s az nem állt összefüggésben az országgyűlési választással.

 

HBN – RaL