Kevesebbet kap ebben az évben az Agóra

Élményekben nincs hiány: jelenet a megnyitás kétéves évfordulójának eseményeiből
Élményekben nincs hiány: jelenet a megnyitás kétéves évfordulójának eseményeiből - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egyelőre még szakmai építkezésben a tudományos látogatóközpont.

Ha meg nem is duplázta, jelentősen növelte látogatói számát 2016-ban az Agóra Tudományos Élményközpont: elérte a 40 ezres látogatószámot az intézmény (összehasonlításul: 2015-ben 25 ezer látogatót fogadott). Az Agórának a tavalyi volt az első teljes működési éve, idén február elején ünnepelte ugyanis megnyitása második évfordulóját. Azt ugyanakkor megjegyzi Somogyi Béla, az intézményt működtető Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, hogy a 2016-os eredményben benne vannak a nyári táborba érkező gyerekek is: 700 gyermek ismerkedett heti turnusokban a természettudományokkal.

Az Agóra az önkormányzat 2017-es költségvetéséhez készült üzleti tervből kiderül: erre az évre visszafogottabb látogatói létszámmal kalkulálnak. Ennek okaként azt jelölik meg, hogy idén az újdonság vonzerejével már nem számolhatnak. A bevételek között azonban még így is a belépőjegyek hozhatják a legtöbbet a konyhára. A már említett táborok kapcsán pedig kiderül: az épület és a munkatársak kapacitása miatt ezen a nyáron kevesebb gyermeket táboroztatnának, ugyanis a tavalyi tapasztalatok azt mutatták, hogy a létszám az egyéni és csoportos látogatók kiszolgálásának rovására ment. Ezzel együtt a tábor minőségét fokoznák, a dolgozói igénybevételt pedig diákmunkások alkalmazásával enyhítenék.

Legyen alkotóközösség!

Az Agóra viszont kevesebb önkormányzati támogatással kénytelen kalkulálni, mint amit igényeltek. Az üzleti terv szerint a 121 millió 500 ezer forint működési támogatás a kft. által kértnél mintegy 10 százalékkal kevesebb. A különbözetet a nyitvatartási rend és a szakmai programok mennyiségének újragondolásával gazdálkodná ki Somogyi Béla, aki az előző ciklusban még Kósa Lajos polgármestersége alatt a Fidesz-KDNP színeiben alpolgármester volt.

Az anyagból az is kiderül: továbbra sem mondtak le arról, hogy a természet­tudományok népszerűsítése mellett „egyfajta tudomány alkotóközösség hozzanak létre”.

A tavalyi év fejlesztéseihez tartozik még, hogy a kezdetben 30 tudományos játékkal, interaktív eszközzel szemben ma már közel ötvenet lehet kipróbálni az interaktív térben.

HBN